Interesele politice lasa Gorjul fara impaduriri

Interesele politice lasa Gorjul fara impaduriri

Conform listei publicate privind “Proiecte aprobate in cadrul Programului de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate din 11.03.2011” de catre Administratia Fondului pentru Mediu, Gorjul nu are nici un proiect de impadurire aprobat!

Cercetand amanuntit cauza am remarcat faptul ca judetul Prahova poate fi socotit cel mai interesant caz de alocare a fondurilor. In judetul Prahova au fost aprobate cinci (5) proiecte, toate adjudecate…de primari PDL. Din punct de vedere al fondului forestier, judetele Gorj si Prahova, judete cu componenta montana, au acelasi potential silvic, cu mentiunea ca din judetul Prahova provine al treilea om in stat, Presedinte al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cel mai sigur agent de impadurire al judetului. Spre deosebire de camere, unde incurca voturile, la fondurile de impadurire nu s-a incurcat deloc. Din totalul de 100 milioane RON, 60 de milioane au fost directionati catre primari apartinand aliantei de la guvernare PDL si UDMR, iar alte milioane RON catre zone cu influente tot PDL.

Coroborand datele prezentate de Institutul National de Statistica potrivit carora fondul forestier al Romaniei, reprezentand 27,3% din teritoriul tarii, se situeaza sub nivelul mediu al Uniunii Europene, care este de 36%, cu faptul ca in Gorj se defriseaza, se deschid cariere particulare care duc la o micsorare a fondului forestier, ajung la concluzia ca ar fi fost impetuos necesara o alocare de fonduri pentru impaduriri in Gorj. Defrisarile sunt insa mult mai mari decat cele raportate, amenajarile de mediu sunt abandonate de catre firme cu acte in regula despre care proprietarii de terenuri nu sunt informati atunci cand semneaza contractele de cedare temporara a proprietatilor care contin zacaminte de carbune sau alte minerale. Mai mult decat atat, asa cum se cunoaste AFM incaseaza de la marii poluatori ai tarii taxe de poluare urmand ulterior sa finanteze proiecte de mediu. Paradoxul face ca din Gorj sa plece lunar catre AFM milioane RON (si nu a facut nimeni o statistica a sumei totale) din care nu se intoarce nici un leu, banii fiind dirijati (cum am aratat din datele publicate) politic, fara ca judetul Gorj, judet din care provin fondurile (un judet poluat), sa beneficieze de investitii pentru combaterea poluarii!

Am facut analiza pe care am prezenta-o unor organisme de specialitate si politice cu scopul de a demonstra ca Gorjul este ocolit de investitii de mediu pe un considerent politic si nu un fundament de necesitate cum ar fi normal. Gorjul nu este un judet al opozitiei, ci al Romaniei iar Romania este o natiune europeana de soarta careia generatia mea este extrem de interesata.

Din padure s-au facut bani sub diverse forme, de la vanzarea lemnului brut pana la vanzarea lemnului prelucrat, intotdeauna fara o relatie fiscala cu visteria tarii pentru ca numarul copacilor doborati de furtuna incompetentei politice este mult prea mare si pentru ca avertismentele climatice ne limiteaza posibilitatile de interventie, mai ales ca noua tinerilor specialisti nu n-i se deschid cu incredere intervalele decizionale, fac apel la opinia publica sa-si impuna punctul de vedere pentru protejarea interesului national si judetean. Pot sa supun atentiei gorjenilor (domeniul de care ma ocup) numeroase exemple si interpretari privind protectia mediului, politizarea tuturor activitatilor, fondurilor si institutiilor publice care au impact la nivel judetean si national, mai ales ca este vorba de bani europeni si mediul ramane o prioritate a civilizatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *