Romania nu va avea probleme in aplicarea masurilor de „inverzire” propuse in noua Politica Agricola Comuna (PAC) pentru ca detine deja zone de interes ecologic, care vor putea fi eligibile la plata, incepand cu 2014, a declarat, luni seara, la Bruxelles, comisarul european Dacian Ciolos.
„Cred ca in Romania nu o sa fie o problema aplicarea acestei masuri de inverzire, respectiv pastrarea unui procent de 7% din suprafata fermei in interes ecologic pentru ca acolo s-au pastrat bine anumite reflexe si din acest punct de vedere. Numai in zona de sud a tarii, unde suprafata arabila e cea mai compacta, se gasesc benzi forestiere care exista deja sau sunt in curs de plantare. La fel pe marginea canalelor de irigatii sunt benzi care nu se pot cultiva si margini de parcele care nu se pot utiliza tot timpul”, a precizat comisarul european Dacian Ciolos.
Oficialul european a mentionat ca aceste suprafete nu sunt eligibile la plata in prezent, insa dupa 2014, prin propunerea de inverzire, va exista un sprijin financiar prin noua Politica Agricola Comuna.
„Nu numai ca suprafetele acestea vor fi eligibile pentru plata din 2014, in limita a 7% din dimensiunea fermei, dar chiar vom incuraja agricultorii sa le mentina. Chiar daca nu au o valoare agronomica pentru cultura, aceste zone verzi au o valoare legata de biodiversitate si de mediu”, a adaugat comisarul european.
Tot din 2014, agricultorii vor avea posibilitatea unei echivalari cu alte masuri de agromediu din Pilonul II, daca nu vor alege sa acceseze fonduri pe aceste masuri de inverzire propuse pe Pilonul I din PAC.
„Daca unii agricultori nu aleg sa faca aceste masuri propuse in Pilonul I, vor avea posibilitatea din 2014 de a alege alte masuri de agromediu care pot fi finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care le sunt mai specifice sau mai adaptate pe specificul lor. Practic, vor putea sa echivaleze programele de agromediu cu aceasta parte de inverzire din pilonul I. Ne gandim la o masura prin care sa oferim statelor membre o sustinere financiara pentru stimularea acoperirii solului cu culturi oleaginoase sau proteajinoase, care imbunatatesc solul in azot si vom putea asigura astfel o echivalare. De exemplu, daca un fermier care va aplica pe aceasta masura de agromediu propusa in Pilonul II si are un minim de procent in ferma acoperit cu astfel de culturi favorabile pentru calitatea solului in azot va putea echivala cu masura respectiva si masurile de inverzire din Pilonul I”, a adaugat comisarul european.
Nu in ultimul rand, Ciolos a subliniat ca vor exista propuneri ca jumatate din procentul de inverzire de 7% sa poata ramane individual la nivelul fermei, iar cealalta jumatate sa poata fi gestionata la nivel regional, de mai multe ferme sau comune, pentru a se pune in valoare astfel suprafetele verzi care exista in zona respectiva.