Impaduririle din cadrul programului „Adopta un copac!” derulat de asociatia ViitorPlus au ajuns la peste 197.000 de puieti plantati si ingrijiti in zone vulnerabile din sudul tarii.
Judetele cele mai slab impadurite ale tarii, Ilfov cu numai 2,8% suprafata impadurita, Calarasi cu un procent de 4% si Teleorman cu 4,7% sunt zonele in care se desfasoara programul „Adopta un copac!”. „Exista o nevoie reala pentru derularea unor astfel de programe, in contextul in care procentul optim de suprafata impadurita in judetele de campie este de 20%, iar fenomenele meteorologice extreme (inundatii, seceta, alunecari de teren, inzapeziri), care au afectat populatia Romaniei in ultimii ani, sunt amplificate si de lipsa zonelor impadurite” spune Teodora Palarie, Managerul programului.
In luna noiembrie, s-a desfasurat cea de-a X-a campanie de impadurire a programului „Adopta un copac!”, derulat de ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila. Campania a inclus 10 zile de plantare, in care padurile incepute in comunele Poroschia si Draganesti – Vlasca, din judetul Teleorman, au crescut cu inca peste 17.000 puieti de stejar, tei si frasin, si o zi in care s-au desfasurat activitati de ingrijire, decoplesirea puietilor pe o suprafata de 3.000 m2, si plantarea unui gard viu de protectie – in prima padure „Adopta un copac!”, situata in Valcelele, judetul Calarasi.
„Adopta un copac!” sprijina impadurirea sudului Romaniei, suplimentar fata de padurile infiintate cu finantare de la stat sau U.E., fondurile fiind obtinute exclusiv din surse private – de la persoane fizice si companii. Astfel, fondurile pentru campania de toamna au fost colectate datorita: alergatorilor care au sustinut programul la diferite evenimente sportive (UniCredit Leasing Transmaraton sau Petrom Bucharest International Half Marathon), companiilor care au participat cu voluntari din randul angajatilor la activitatile de plantare, donatiilor prin SMS din perioada 4 aprilie – 2 iunie 2012, donatiilor in urnele din magazinele retelei METRO Cash&Carry Romania si din Aeroportul International Henri Coanda. In plus, Stem SURE s-a angajat sa doneze cate 1 euro pentru fiecare recoltare de celule stem pe care o va face, iar BCR Pensii a asigurat costurile de participare a peste 300 de tineri la activitatile de impadurire, in campania de plantare din primavara.
Actiunile de plantare din aceasta toamna au fost realizate cu ajutorul a circa 700 de voluntari: alergatori ai cauzelor ViitorPlus, precum si angajati din partea partenerilor METRO Cash&Carry Romania, GDF SUEZ Energy Romania, RBS Romania, ING Bank, Apa Nova Bucuresti-Veolia, Zentiva Sanofi si Athenee Palace Hilton Bucuresti.
Despre experienta de plantare, Andrei Rosu, organizator UniCredit Leasing Transmaraton, a spus: „O zi de voluntariat la plantari este o experienta unica, atat pentru parinti cat si copii. In aceasta toamna am facut echipa la plantari cu fiul meu Alexandru si sunt sigur ca i-am transmis, astfel, o parte din valorile in care cred.”
Concomitent cu programul „Adopta un copac!”, ViitorPlus desfasoara un proiect de plantare a unei perdele forestiere de protectie, in Parcul Industrial Ploiesti. Perdeaua verde a fost conceputa ca mijloc de protectie contra poluarii atmosferice si fonice si de stabilizare a microclimatului local (precipitatii si temperatura). Pana acum, in cadrul proiectului au fost plantati si ingrijiti circa 3.500 de puieti.
Pentru anul 2013, pe langa actiunile obisnuite de plantare si ingrijire, ViitorPlus pregateste si doua evenimente inedite care sustin impaduririle. Primul dintre acestea consta in organizarea celei mai lungi plantari din istoria proiectului „Adopta un copac!”: un grup de voluntari va planta timp de doua zile consecutive, innoptand in cort langa locatia viitoarei paduri. Al doilea eveniment reprezinta alergarea primului ultramaraton montan din Romania de peste 100km, aproximativ 123km vor fi parcursi de Adrian Ber (castigatorul cursei de ultramaraton 70km din cadrul competitiei UniCredit Leasing Transmaraton) pe crestele Fagarasului si Pietrei Craiului, in sprijinul cauzei „Adopta un copac!”.
„Adopta un copac!” este un program dezvoltat de ViitorPlus pentru impadurirea terenurilor degradate din sudul Romaniei. Lucrarile de impadurire se realizeaza in baza unor proiecte tehnice realizate de catre experti silvici. Activitatile includ atat plantarea arborilor, cat si ingrijirea padurii timp de 5-6 ani, pana ce aceasta atinge stadiul in care nu mai are nevoie de lucrari de intretinere pentru a supravietui.
Cei care doresc sa se implice in derularea acestui program, o pot face prin donatii, prin participarea ca voluntari la plantare sau ca voluntari care ajuta la dezvoltarea activitatilor de strangere de fonduri, de comunicare, de logistica (inscrierea se face prin e-mail la [email protected]).