Ioan Piso: „Ticalosii implicati in afacerea Rosia Montana trebuie sa plateasca!”

Ioan Piso: "Ticalosii implicati in afacerea Rosia Montana trebuie sa plateasca!"

Avem de-a face cu o noua abordare in „dosarul” Rosia Montana?

Cred ca noua situatie ne da un moment de respiro, fiindca cei care au venit la putere – in timp ce se aflau in opozitie – printre alte lucruri criticau si angajamentul abuziv al fostei puteri privind exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana. Eu nu zic ca suntem absolut stapani pe situatie, nu, nici pe departe, pentru ca au existat niste declaratii imprudente, dar este foarte greu sa se mai deruleze acest proiect…

Dar eu nu in politicieni imi pun speranta in primul rand, ci intr-o societate informata. Adevarul este ca in jurul acestei chestiuni a Rosiei Montane s-a creat aceasta societate, nu in jurul unor idei emise de intelectualii nostri de serviciu pe la televiziuni, ci in jurul unor lucruri foarte practice, cum ar fi de pilda soarta locuitorilor din zona, starea naturii si a monumentelor de acolo. Asadar putem vorbi despre inceputul crearii unei miscari civice, datorita scandalului de la Rosia Montana. Este evident faptul ca Romania nu are niciun beneficiu de pe urma acestui proiect, aurul ca rezerva strategica va fi pierdut, natura si patrimoniul unic de acolo se distrug si ramanem cu un iaz de cianuri de 600 de hectare. Daca acest proiect a mai putut fi luat in serios a fost doar din cauza coruptiei generalizate, care a atins nu doar cel mai inalt nivel, ci si pe cel de jos, fiindca autoritatile statului, de la ministri pana la ultimul militian, in loc sa apere interesele locuitorilor acestei tari, au aparat interesele unei firme straine. As mai face un comentariu in legatura cu fosta guvernare: noi i-am privit cu multa suspiciune pe ministrii Mediului si Culturii – cei doi udemeristi -, insa trebuie sa recunoastem ca ei au semnalizat intr-o parte si au virat in cealalta. Sigur, nu au avut curajul lui Atilla Korodi, care a spus lucrurilor pe nume, dar ei au evitat pasii decisivi, au temporizat toate actiunile. Relatiile mele cu fostul ministru al Culturii n-au fost deloc bune, iar daca am ajuns sa recunosc acest lucru este totusi destul de semnificativ.

Ati reusit sa intrati in posesia contractului original?

Procesul castigat de Fundatia Culturala Rosia Montana ar trebui sa fie decisiv, PUG-ul a fost anulat si s-au stopat o serie de ilegalitati. Pe de alta parte, vrem sa intram in posesia contractului initial, pentru ca desecretizarea acestuia s-a facut numai de forma, in bataie de joc. Acolo nu este vorba doar de aur si de argint, ci de metalele rare, extrem de valoroase, aflate in sol in cantitati foarte mari. Ce se intampla cu ele? Le raman celor care exploateaza zacamantul? De ce? Cine a facut acest contract? Cine a dat toata documentatia firmei canadiene? O asemenea documentatie reprezinta secret de stat, iar anumite persoane ar cam trebui sa raspunda penal. Trebuie contabilizate toate aceste ticalosii – evident si ticalosii care le-au dat curs sa plateasca -, fiecare ce a facut impotriva legii si apoi adoptata o pozitie oficiala. Eu nu ma refer la Ion sau la badea Gheorghe care zice ca moare de foame acolo si ca numai compania o sa-i umple traista. E vorba aici de oameni aflati in pozitii oficiale care au intrat in conflict de interese, si sunt foarte multi… De la ministri, oameni de mediu, arheologi…

Oameni de mediu, dar si din media…

Sa nu mai vorbim de oamenii de media, ca intr-o vreme, dar chiar si acum, nu putem aparea in presa scrisa sau la televizor- cu putine exceptii – din cauza Rosiei Montane. Sa nu mai vorbim de „marii” reprezentanti ai mass-media care s-au lasat cumparati cu o excursie in Noua Zeelanda, pentru ca mai apoi sa ne dea noua lectii la televizor. Revenind, putem afirma cu certitudine ca, in cazul Rosia Montana, coruptia a atins un nivel extraordinar. Avem de-a face cu o mafie organizata care functioneaza dupa regula ei de baza, impletirea perfecta intre interesele politice si cele economice.

Exista alternativa pentru dezvoltarea zonei, in afara exploatarii cu cianuri a zacamantului aurifer?

Sunt fiu de miner, cunosc bine problemele oamenilor de acolo. E normal, minerii vor sa faca ceea ce stiu ei cel mai bine, insa cred ca aurul trebuie exploatat printr-o tehnologie alternativa, pentru a nu ne distruge zona si patrimoniul de o valoare inestimabila. Rosia Montana nu are doar aurul, are aceste vestigii extraordinare. Eu am fost in Spania, la minele romane de aur de la Las Medulas, unde peisajul este incantator, dar nu au decat o galerie amarata de vreo doua-trei sute de metri, iar pentru vizitarea ei platesti 4 euro, si vin milioane de turisti anual; or, la noi exista zeci de kilometri de galerii romane, multe inca nedescoperite si asezari de suprafata care nu au fost sapate…

Va dati seama cate locuri de munca se pot crea odata ce zona va fi cunoscuta! Printr-un proiect bine pus la punct va putea intra in circuitul turistic international. Dar sa revin la Las Medulas… E o zona arida, saracacioasa, insa in zona minelor romane totul arata infloritor desi sunt departe tare de frumusetile naturii si de vestigiile de la noi, care sunt unice in lume.

Asadar, domnule profesor, ramaneti „in garda” pana se va pune pe picioare un proiect adevarat pentru Rosia Montana…

Bineinteles, ne vom bate in continuare! Eu zic ca prin actiunea asta a noastra nu salvam doar un monument romanesc si european, ci adaugam o caramida la edificiul asta care se cheama statul de drept. Adica, guvernantii nostri sa nu-si inchipuie ca pot face ce vor cu acest popor! Ca ne pot vinde oricui si oricum. Romanii au inceput sa se trezeasca, si asta s-a vazut in demonstratiile de asta-iarna. Cred ca nu a fost decat inceputul…

N-a explodat mamaliga, dar e in fierbere…

Exact!… Important e sa crezi in ceva si sa te lupti pentru crezul tau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *