Iranul si-ar putea reduce programul nuclear exportand uraniu imbogatit in Rusia

Iranul si-ar putea reduce programul nuclear exportand uraniu imbogatit in Rusia
Iranul si-ar putea reduce programul nuclear exportand uraniu imbogatit in Rusia

Iranul si Statele Unite incearca sa se inteleaga asupra unei formule prin care Washingtonul spera ca va fi redusa capacitatea Teheranului de a realiza arme nucleare: exportarea in Rusia a unei parti importante a stocului de uraniu imbogatit, necesar pentru astfel de arme, spun surse diplomatice citate de agentia Associated Press.

Contradictiile vor ramane dominante inainte de urmatoarea runda a discutiilor programate pe 15 ianuarie, in Geneva, pe aceasta tema, cu cele sase mari puteri nucleare, arata diplomatii citati, dar chiar si acceptarea de a stabili o lista de prioritati este un progres fata de trecut.

Iranul a negat ca vrea sa aiba arme nucleare, dar negociaza cu SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania un plan de reducere a programului nuclear, in speranta ca va obtine o diminuare a sanctiunilor ce i-au fost impuse. Principalul punct de neintelegere este imbogatirea uraniului, care poate crea atat combustibil pentru reactoarele centralelor nuclearo-electrice, cat si arme nucleare. In incercarea de a reduce capacitatea Iranului de a produce bombe atomice, SUA a propus ca Teheranul sa exporte o mare parte din stocul de uraniu imbogatit – lucru pe care republica islamica a spus de mult ca nu il va face.

Rdiplomatii citati de Associated Press spun ca ambele parti implicate in discutii inca argumenteaza pe marginea cantitatii de Uraniu cu care ar trebui sa fie lasat Iranul. In prezent, are suficient pentru cateva bombe, iar Washingtonul vrea reduceri substantiale.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente