Irlanda trece la verde

Irlanda trece la verde

Dupa doi ani de austeritate radicala, economia irlandeza cunoaste o ameliorare, si asta datorita mai ales noilor venituri pe care le obtine statul din energiile regenerabile si din taxarea energiilor din combustibili fosili si deseuri.

Sara Ficocelli

Irlanda face totul pentru depasirea vremurilor dificile. Dar, pentru redobandirea veniturilor si umorului mandrilor irlandezi, nu a fost suficient doar planul de salvare economica impus de Fondul Monetar International, cel care, acum cateva saptamani, a oferit Irlandei 1,17 miliarde de dolari: Guvernul si populatia au avut propriile eforturi, adoptand o strategie de crestere economica in totalitate inovatoare, bazata pe energii regenerabile.

Potrivit revistei The Economist, cea care a devenit acum cea mai verde tara europeana – si care acum patru ani era in stare de faliment – ar urma sa aiba din nou un raport deficit-PIB sub pragul de 2% datorita unei cresteri economice care, la randul sau, ar putea atinge nivelul “miraculos” de 2%.

Pentru relansarea situatiei economice a tarii, Irlanda a inceput sa gestioneze mai eficient resursele energetice, iar Guvernul a impus taxe pe combustibilii fosili utilizati pentru locuinte, cladiri de birouri, autovehicule si uzine. Cu cat produci mai mult dioxid de carbon, cu atat platesti mai mult. Iar, daca nu selectezi deseurile, taxele sunt si mai mari (deseurile menajere ale irlandezilor au fost verificate si cantarile sistematic in ultimii trei ani).

Masurile au condus, automat, la cresterea cu 5 – 10% a preturilor la petrol, gaze naturale si cherosen, iar cetatenii au ajuns sa se confrunte cu urmatoarea dilema: pe de o parte, pot continua sa polueze si sa isi cheltuiasca banii platind impozite; pe de alta, se pot orienta spre activitati mai ecologice. Irlandezii au ales a doua varianta, iar, in prezent, tara nu doar ca iese din criza, ci se poate lauda si cu un nivel-record al exploatarii resurselor de energie ecologica, emisiile de carbon scazand cu 15% din 2008 pana acum si cu 6,7% doar in cursul anului 2011, an in care economia irlandeza a reinceput sa creasca.

O strategie fructuoasa

Trebuie sa reamintim ca, in urma cu doar cativa ani, Irlanda era pe primele locuri in Europa din punctul de vedere al productiei de gaze, comparativ cu numarul de locuitori, o situatie apropiata de cea a Statelor Unite, care in niciun caz nu reprezinta un model ecologic. “Nu am devenit sfinti ca scandinavii si, de fapt, continuam sa utilizam combustibili fosili si sa cumparam masini si case din ce in ce mai mari, in perfectul stil american”, a declarat pentru New York Times Eamon Ryan, ministru irlandez al Energiei in perioada 2007 – 2011. “Dar am inceput incet si progresiv sa ne schimbam obiceiurile de viata”, explica el.

In contextul impunerii taxei de poluare, care in trei ani a permis Guvernului irlandez sa colecteze aproximativ un miliard de euro, dintre care 400 de milioane doar in 2012, partidele de pe “Insula de smarald” au tratat problema cu seriozitate, iar populatia a economisit investind in energii regenerabile si in reciclarea deseurilor menajere. Un atitudine diferita de cea din Statele Unite, unde taxe similare au fost blocate de republicani.

In prezent, fiecare cetatean irlandez care cumpara o masina noua este taxat proportional cu gradul de poluare al vehiculului. In acest context, in urma cu cateva saptamani, grupul Renault-Nissan a incheiat un acord cu Guvernul de la Dublin si cu ESB (principala companie de electricitate din Irlanda) pentru facilitarea circulatiei vehiculelor electrice.

Un cetatean atacat de un tomberon

Adoptarea atitudinii ecologice a fost primita favorabil si datorita unei campanii eficiente de sensibilizare desfasurata sub sloganul “Tackle litter before it tackles you” (“Ocupa-te de gunoi inainte sa se ocupe el de tine”), organizata de Guvern, care a difuzat la televiziuni un clip in care un tomberon urmareste pe strada un cetatean care nu respecta mediul.

Potrivit cifrelor furnizate anul trecut dupa reuniunea WEEE Eurosummit – organizata pe baza Directivei privind reciclarea dispozitivelor electrice si electronice – la capitolul reciclarii deseurilor electronice, pe primul loc in zona euro este Irlanda, cu 9 kilograme pe cap de locuitor, urmata de Germania, cu 8,2 kilograme si de Marea Britanie, cu 7,5. Italia, cu 4,7 kilograme pe cap de locuitor, abia a reusit sa depaseasca pragul minim impus de Europa, care este de 4 kilograme.

Planul irlandez de relansare economica pentru anul 2013 prevede impunerea de noi taxe si noi reduceri bugetare: o situatie care va continua sa aiba efecte benefice asupra mediului inconjurator, dar care, potrivit expertilor, afecteaza grav clasele sociale sarace.

De aceea, Guvernul de la Dublin a decis sa taxeze si consumul de tigari, considerat un lux pentru oamenii bogati. Un lucru este sigur: criza nu poate fi depasita fara a exista nemultumiti, nici fara sacrificii. Iar faptul ca aceste sacrificii nu vor avea efecte negative asupra planetei a fost considerat de Guvernul irlandez cea mai buna optiune.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *