Italia revine la energia nucleara

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca autoritatile de la Roma vor prezenta in primavara anului viitor noua strategie energetica a Italiei, potrivit agentiei de presa ANSA, preluata de AFP.
energie nucleara
„Guvernul lucreaza la elaborarea noii strategii energetice a tarii, document care va fi finalizat si prezentat primavara viitoare”, a declarat Berlusconi. Premierul a adaugat ca momentul prezentarii liniilor strategice de dezvoltare a Italiei in domeniul energiei va reprezenta, de asemenea, „momentul deschiderii catre energia nucleara si regenerabila”.

Reducerea costurilor

Declaratia premierului italian vine ca o confirmare a proiectelor anuntate imediat dupa preluarea conducerii executivului. Astfel, la numai o luna dupa instalarea in functie, Berlusconi declara ca Italia va incepe constructia de centrale nucleare in vederea reducerii dependentei de importul de petrol si de gaze, in conditiile in care nevoile energetice ale tarii sunt acoperite in proportie de 87% din surse externe.

Decizia presupune ridicarea interdictiei privind productia de energie nucleara stabilita in Italia in anul 1987, cand, in urma accidentului de la Cernobil, autoritatile italiene au hotarat inchiderea celor patru centrale nucleare functionale la acea data.

In opinia premierului, energia nucleara reprezinta alternativa viabila care va aduce costurile energetice din Italia la nivelul celorlalte state europene. De altfel, Berlusconi a precizat ca Marea Britanie si Franta si-au declarat intentia de a sprijini Italia la constructia noilor centrale nucleare. In luna mai, guvernul italian prezenta anul 2013 ca termen de finalizare a primei centrale nucleare.

4 centrale nucleare au functionat in Italia pana in anul 1987, cand producerea energiei nucleare a fost interzisa

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente