Italienii renunta la agricultura pentru eoliene

In 20 de ani, firmele italiene au adunat 300.000 de hectare pe care au cultivat cereale, iar acum investesc in energie regenerabila. Terenurile romanesti inca au potential pentru afaceristii italieni, dar, pentru ca sunt mult prea fragmentate, nu mai au cautare pentru agricultura.italienii renunta la agricultura

Detin 3,1% din terenul agricol lucrat, adica 9,4 milioane de hectare, iar acum vor sa profite de potentialul energetic romanesc. Vorbim de investitorii italieni, care ar mai vrea sa aduca bani in agricultura, insa se plang ca terenurile autohtone sunt prea faramitate.

“In ultimele doua luni nu am mai avut nicio cerere de la firmele italiene pentru o eventuala investitie in sectorul agricol care sa vizeze productia de cereale. Firmele cauta oportunitati pentru a produce energie regenerabila”, arata Mario Iacarino, directorul general al Institutului Italian de Comert Exterior (ICE) din Bucuresti.

Iacarino mai spune ca, pe langa cel mai mare investitor pe acest segment – compania de utilitati Enel -, potentialii investitorii sunt firme medii si care vor sa achizitioneze teren in zona Dobrogei si in nordul tarii.

Interes pentru culturile de plante energetice

In energie eoliana, Enel are in plan proiecte de circa 200 de MW in Dobrogea. La finele lunii mai, compania a primit de la Autoritatea de Reglementare in Energie autorizatia pentru infiintarea unui parc eolian de 34 de MW in comuna Valea Nucarilor din Tulcea, unde vor fi instalate 17 turbine.

“Avem cateva firme care sunt interesate de sectorul agricol, dar acestea cauta terenuri pentru a cultiva rapita destinata productiei de biodiesel”, adauga directorul ICE. Potrivit acestuia, Romania ocupa locul cinci ca suprafata agricola in Europa.

Anul trecut, in Romania s-au cultivat doar 69.605 hectare cu plante energetice, potrivit Ministerului Agriculturii (de exemplu rapita sau soia). Printre cele mai importante firme ale investitorilor italieni se numara Riso Scotti (care produce orez), Lactitalia (lapte) si Pangram (paste).

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente