Jaf de 5 milioane de euro la Marisel, Cluj: peste 15.000 de arbori taiati ilegal

Bra?ovul – liderul t?ierilor ilegale de p?dure în 2012
Jaf de 5 milioane de euro la Marisel, Cluj: peste 15.000 de arbori taiati ilegal
Jaf de 5 milioane de euro la Marisel, Cluj: peste 15.000 de arbori taiati ilegal

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj (ITRSV) a descoperit ca intre anii 2010 si 2012 din padurea comunei Marisel s-a taiat ilegal lemn in valoare de 20 de milioane de lei.

In cadrul acestui control s-au verificat 2030 de hectare de fond forestier si 400 de hectare de pasuni impadurite. Prefectul Gheorghe Vuscan a inaintat raportul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj. Padurea Marisel este administrata de Ocoalele silvice Gilau, Belis si Somesul Rece.

„Pe suprafete impresionante de padure s-au realizat defrisari nelegale, intr-un volum de masa estimat de 61 490 mc, au fost recoltate ilegal, fara documente justificative, cu valoare totala a prejudiciului de aproape 20 de milioane de lei din proprietatea publica a comunei Marisel si din fondul forestier proprietatea composesoratului Marisel, aproximativ 15.000 de arbori. In cadrul acestui control s-au verificat 2030 de hectare de fond forestier si 400 de hectare de pasuni impadurite. Ca sa-si piarda urmele, specialistii au transferat, in 2012, atributul de administrare a acestui fond forestier fara a se constata existenta unor cioate provenite din taieri ilegale de arbori, unui ocol silvic privat, Vladeasa-Huedin. Composesoratul si Primaria Marisel au transferat administrarea, poate din buna credinta, poate din mai putina buna credinta, ocolului silvic privat, fara un proces verbal care sa constate existenta unor cioate. Paguba a fost constatata de ITRSV, de echipa lor de control. Acest raport a fost deja inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj si Inpectoratului de Politie al Judetului Cluj pentru identificarea faptasilor”, spune prefectul Gheorghe Vuscan.

Potrivit lui Vuscan, atributele de paza si administrare a padurii Marisel erau in sarcina Ocoalelor Silvice Gilau, Belis si Somesul Rece, care in rapoartele lor, de fiecare data, au precizat faptul ca nu s-a constatat existenta unor cioate.

Prefectul judetului Cluj  a mai spus ca astfel de controale vor mai continua, in special in zona Maguri Racatau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *