Japonia si SUA vor sa depoziteze deseurile nucleare in Mongolia

0
485
30 de milioane de tone de substanţe toxice produse de om poluează anual Pământul
Japonia si SUA vor sa depoziteze deseurile nucleare in Mongolia

Oficiali japonezi si americani au negociat cu autoritatile mongole construirea in aceasta tara a unor facilitati de depozitarea a deseurilor nucleare de catre companiile General Electric, Toshiba si Hitachi, scrie publicatia nipona Mainichi.

Cele trei companii care construiesc centrale nucleare nu pot oferi clientilor facilitati de depozitarea a deseurilor radioactive, asa cum ofera, la pachet, constructorii rusi de centrale nucleare. Negocierile cu oficialii mongoli au avut loc inainte de cutremurul devastator de pe 11 martie, scrie ziarul citat, precizand ca un acord ar fi trebuit semnat in februarie, insa acesta a fost amanat din cauza unor neintelegeri in guvernul de la Tokyo.

Mongolia are rezereve de uraniu si intentioneaza ca pana in 2020 sa construiasca prima sa centrala nucleara.

In urma cu un an, „The Times” relata ca Romania, Italia, Polonia, Olanda, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria sunt incluse intr-un proiect al Comisiei Europene care vizeaza transportul si depozitarea deseurilor nucleare. Publicatia relata ca, cel mai probabil, deseurile vor fi depozitate intr-o tara estica.

Atunci, Consiliul National pentru Controlul Activitatii Nucleare a precizat ca Romania nu are in vedere sa importe sau sa depoziteze deseuri radioactive provenite din alte tari ale Uniunii Europene

Tarile enumerate fac parte din Organizatia Europeana pentru Dezvoltarea Depozitarii. Conducerea ERDO revine statelor vestice. Secretariatul este asigurat de ARIUS, cu sediul in Elvetia, iar administrarea, de olandezii de la Covra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.