Municipiul Cluj-Napoca va avea cel mai mare parc fotovoltaic din tara

Dupa modificarea legislatiei, EnergoBit sisteaz? dezvoltarea de proiecte fotovoltaice
Municipiul Cluj-Napoca va avea cel mai mare parc fotovoltaic din tara

Primarul Sorin Apostu a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca municipiul Cluj-Napoca ar urma sa aiba cel mai mare parc fotovoltaic din tara, in urma reconversiei unei zone care era destinata constructiei unui cartier de locuinte.
„Vom intra cu o reconversie a ceea ce insemna cartierul Tineretului. Este vorba si de o reconversie financiara a obligatiilor asumate, prin faptul ca vor trebui sa ne furnizeze timp de 49 de ani cel putin 30% din energia pe care o produc, energie care va fi directionata catre consumul iluminatului public al municipalitatii. Acest lucru va scuti Primaria municipiului Cluj-Napoca in 49 de ani de 17 milioane de euro, la un pret calculat astazi. Faptul ca vom folosi doar energie verde in iluminatul public ne va aseza definitiv pe harta oraselor verzi din Europa”, a mentionat Sorin Apostu.

Reconversia cartierului Tineretului va figura pe ordinea de zi a Consiliului Local Cluj si este ultima etapa inainte de demararea efectiva a proiectului. Problema Cartierului Tineretului a intrat in atentia consilierilor locali si in luna decembrie, cand ei si-au dat acordul de principiu in ce priveste transformare acestuia. Parcul ar urma sa aiba 198 de hectare si va produce energie electrica prin folosirea panourilor solare. Parcul va fi amenajat pe terenul pe care ar fi trebuit sa se construiasca asa-numitul Cartier al Tineretului, de catre Polus Real Estate. Intelegerea pe care firma a facut-o cu municipalitatea in urma cu patru ani presupunea construirea a peste cinci mii de apartamente si vile, din care peste 300 urmau sa fie locuinte sociale, date cu titlu gratuit municipalitatii.

Proiectul nu a mai fost realizat, firma acuzand greutati financiare produse in urma izbucnirii crizei economice. In locul cartierului se va face acest parc foto voltaic, iar municipalitatea va primi, gratis, energie verde care va fi folosita pentru iluminatul public. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *