Jurnalul primei zile la Copenhaga: Timpul a expirat!

Timpul a expirat, a declarat Yvo de Boer, negociatorul sef pentru climat al ONU, in deschiderea conferintei de la Copenhaga.conferinta de la Copenhaga

Yvo de Boer a declarat ca tarile din sala de conferinte si-au exprimat ieri dimineata dorinta de a semna un acord puternic la Copenhaga.

„Cred ca aceasta conferinta va scrie istorie, dar trebuie sa ne asiguram ca scrie o istorie buna”, a mai spus negociatorul.

El a subliniat nevoia unor angajamente ambitioase pentru reducerea si limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru finantarea imediata si pentru actiune urgenta.

In deschidere a vorbit si presedintele conferintei COP15, Connie Hedegaard. Aceasta a vorbit despre o dorinta politica fara precedent de a ajunge la un acord. Avand in vedere ca 110 sefi de state au confirmat prezenta la summit, Hedegaard a declarat ca exista o presiune imensa asupra tuturor de incheia un acord, dar nu unul oarecare ci unul ambitios.

Connie Hedegaard a subliniat nevoia urgenta a unui astfel de acord, spunand ca nu putem trimite 110 lideri de state inapoi acasa pentru a le spune cetatenilor lor ca nu au reusit.

Dr Rajendra Pachauri, presedintele Comitetului Interguvernamental al Schimbarilor Climatice (IPCC), si-a aparat institutul dupa pornirea scandalului Climategate, in care a fost acuzat ca manipuleaza rezultatele cercetarilor pentru a inventa schimbarile climatice.

„Furtul recent al emailurilor oamenilor de stiinta de la Universitatea East Anglia arata ca unii merg pana la a face fapte ilegale pentru a discredita IPCC-ul.

„Dar IPCC are o baza de date transparenta din ultimii 21 de ani, realizata de zeci de mii de cercetatori dedicati din toata lumea”, a subliniat Pachauri.

Prima zi a conferintei i-a stresat pe multi dintre delegati, mai ales pentru ca au trebuit sa astepte o groaza de timp in ploaie din cauza unei amenintari cu bomba. Delegatii au fost suparati si pentru ca nu au primit niciun fel de cadou sau suvenir de la organizatorii Conferintei.

„Am ales sa renuntam la cadouri si sa investim in schimb in 11 burse scolare pentru studenti din intreaga lume”, a declarat Lars Ramussen, premierul Danemarcei, subliniind ca acest lucru face parte din eforturile de a avea o Conferinta cat mai prietenoasa cu mediul.

La Conferinta nu exista apa imbuteliata si aproape intreaga mancare oferita este organica.

Chiar daca summitul ONU de la Copenhaga va fi un succes, tot va reprezenta un „pact sinucigas” pentru micutele insule care vor disparea din cauza cresterii nivelului apelor, a avertizat negociatorul sef.

Yvo de Boer a spus ca tinta actuala de limitare a incalzirii globale cu doar 2 grade Celsius tot va duce la inundatii, secete si cresterea nivelului marii.

Statele montane au declarat ca au fost trecute cu vederea la negocieri. Uday Sharma, negociatorul sef pentru Nepal, a declarat ca chiar daca temperaturile cresc cu doar 2 grade Celsius, pentru zonele montane ar insemna 4 grade din cauza schimbarilor din atmsofera. Asta va duce la topirea ghetarilor si la inundatii care vor ameninta peste un miliard de oameni din Himalaya.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *