Curentul de aer cald si uscat se apropie de cel cu aer rece … Fenomenul climateric din apele Oceanului Pacific se pregateste sa strice vremea in America, Africa si Asia.
Expertii spun ca urmeaza cateva luni dramatice pentru cei care locuiesc la malul Oceanului Pacific, intrucat, in cele cinci luni de activitate, La Nina va accentua seceta din vestul extrem al Americii si va aduce ploi diluviene in Mozambic sau nordul Braziliei.
Sudul Californiei va fi lovit de o seceta fara precedent, iar statele mexicane din apropiere vor fi si ele afectate de vanturile care vor usca totul, estimeaza specialistii citati de cotidianul britanic „The Times”. Orasul Los Angeles va intra, se pare, in cel mai secetos sezon din intreaga sa istorie. In schimb, vestul Canadei si chiar nord-vestul Statelor Unite vor „primi cadou” temperaturi scazute si zapezi timpurii.
Seceta pana in Argentina
Cele mai mari inundatii provocate de La Nina vor fi in Mozambic, Senegal, Republica Centrafricana, Uganda si in nordul Braziliei, in timp ce in Argentina si in sudul Braziliei va fi o seceta „compensatorie”. Expertii spun ca La Nina va modifica inclusiv amplasarea calotei arctice, acumuland ghetarii inspre coasta americana a Pacificului din apropierea Cercului Polar de Nord.
Rupa Kumar Kolli, directorul pentru Aplicatii al Organizatiei Mondiale de Meteorologie (WMO), din Geneva, spune ca La Nina de anul acesta va fi cea mai „rea” dintre toate cate au fost. „Deocamdata, La Nina isi aduna fortele, iar cand se va maturiza, adica prin decembrie si ianuarie, va face prapad”, spune el.
Expertii inca nu stiu daca acest fenomen va afecta si Europa, intrucat traseul celor doi curenti de aer provocati de La Nina, unul foarte cald si uscat, iar celalalt rece si umed, sunt predictibili – deocamdata – numai deasupra Statelor Unite. Meteorologul Adam Scaife, de la Centrul Meteo din Exeter, Marea Britanie, spune ca, pentru Europa, influenta cea mai probabila este cea a curentului rece si umed. Prin urmare, exista sanse sa avem zapada in aceasta iarna.
Chiar in iulie – august 2007, desi se presupune ca influenta La Ninei este foarte scazuta in timpul verii, fenomenul a facut o diferenta neta intre caldurile ucigatoare de la noi si ploile nesfarsite care au provocat inundatii in Marea Britanie.
Specialistii spun ca apa rece de la suprafata Oceanului Pacific, numita La Nina, impreuna cu cei doi curenti de aer pe care ii genereaza, se manifesta intr-o mai mica masura si in celelalte sapte luni ale anului, putand provoca numai pe arii restranse perturbari climaterice. Teoretic, apa rece a oceanului modifica circulatia curentilor de aer de la mari altitudini si devierea acestora poate aduce ploaie sau seceta oriunde in lume. Si musonul din Asia a fost influentat de La Nina, care in 2007 a fost deosebit de bogat in precipitatii si a provocat moartea a peste 1.000 de persoane in Bangladesh si India.
Cum se manifesta La Nina
La Nina, adica racirea apelor de suprafata ale Oceanului Pacific intre cele doua tropice, se accenteaza la inceputul toamnei si se reduce drastic in februarie, dar nu inceteaza niciodata complet. Apele calde ale oceanului se indreapta, in compensatie, spre Australia, Filipine si Indonezia. Pe coastele vestice ale Americii Latine apare seceta, iar intre statele americane si canadiene vecine au loc manifestari climaterice total opuse, la distanta de numai cateva sute de kilometri.
Efectele asupra restului globului sunt doar secundare, dar La Nina provoaca uneori schimbari bruste de temperatura sau ploi torentiale in multe zone de pe glob. Aceasta influenta se datoreaza faptului ca acest fenomen apare exact in zona in care se evapora cea mai mare cantitate de apa in atmosfera, iar aceasta urca pana in zonele de mare altitudine si, prin urmare, influenteaza circulatia aerului pe intreaga planeta.
Sursa: Adevarul, Editia: 5352 Marti, 25 Septembrie 2007