La Portile de Fier I, pierderile anuale din vina gunoaielor sunt de peste un milion de euro

Cea mai mare hidrocentrala din Romania, cea de la Portile de Fier I, pierde anual peste un milion de euro din cauza gunoaielor care vin pe Dunare. Fiecare din cele sase hidroagregate este oprita o data pe saptamana pentru a fi curatata de busteni, deseurile menajere si peturi care blocheaza caderea apei. gunoaie pe Dunare

Anual, zeci de mii de tone de busteni, peturi si resturi menajere se opresc pe prizele de apa la Portile de Fier I. Cele mai mari probleme sunt in perioadele ploioase, cand creste debitul si fluviul aduce de pe maluri mii de tone de deseuri.

„Sunt nopti in care pleaca cinci, sase pana la zece masini de plutitori curatati de griferele cu care e dotata centrala”, a spus Mihai Midus – dispecer Hidrocentrala.

La Portile de Fier I, fiecare hidroagregat este oprit o data pe saptamana pentru a fi curatat, dar aceasta masura este costisitoare.

Adunate de-a lungul unui an, toate opririle hidroagregatelor insumeaza aproape 300 de ore. Asta inseamna ca 12 zile dintr-un an, colosul de la Portile de Fier I e oprit de gunoaie. Pierderea se ridica astfel la 120.000 de megawatti ora. Transformate in pierderi banesti, suma depaseste un milion de euro.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *