La Sampetru German, apa din fantani este infestata cu titei

La Sampetru German, apa din fantani este infestata cu titei
La Sampetru German, apa din fantani este infestata cu titei

Fantanile din Sampetru German sunt infestate cu titei. Sesizarea vine chiar din partea primarului Ilie Chesa care sustine ca apa din localitate nu mai poate fi folosita pentru baut din cauza inflitratiilor de petrol. In urma cu ani de zile, in zona au fost zeci de sonde pentru petrol. Acestea au fost inchise imediat dupa revolutiue, insa, in urma cu cativa ani a reanceput exploatarea lor. De atunci, localnicii au sesizat ca apa are un gust neplacut. Primarul Ilie Chesa recunoaste ca apa din fantanile oamenilor este cu probleme, insa, spera ca situatia va fi remediata dupa introducerea conductelor de apa potabila in localitate. „ Apa din fantani este uleioasa. Daca iei o galeata de apa si o lasi o ora sau doua, poti sesiza depunerile de titei. Nu mai poate fi folosita nici macar pentru spalatul hainelor” mai spune Ilie Chesa. In zona a fost chemata si firma care intretine sondele, dar care nu a facut nimic concrect pana in acest moment.

Pentru apa potabila poate pune in pericol viata oamenilor, Primaria Secusigiu, de care apartine si Sampetru German a decis sa cumpere apa imbuteliata pentru copii din scolile satului. Apa este distribita in fiecare scoala si gradinita, producand cheltuieli importante pentru bugetul local. „ Cheltuim destul de multi bani pe apa copiilor, insa, nu vreau ca la scoala sa le dam apa infestata” mai spune primarul Ilie Chesa.

Pentru a remedia situatia, autoritatile locale sutin ca exista o singura solutie. Si anume, continuarea proiectului de investitie de introducere a apei potabile. Proiectul costa insa 4,5 milioane de euro. Primaria a reutit sa rezolve doar o parte din acesti bani, mai exact 1 milion de euro. Diferenta este asteptata de la guvern sau de la Consiliul Judetean.

Pana la finalizarea lucrarilor, localnicii din Sampetru German se pot imbolnavi in orice moment. Si asta doar pentru ca au avut ghinionul sa locuiasca intr-o zona de exploatari petroliere.

Directia de Sanatate Publica din Arad nu stie nimic despre acest caz. Contaca telefonic, directorul DSP Laura Niculescu spune ca la sediul institutiei pe care o conduce nu a fost prezentat niciodata un astfle de caz. „ La noi nu a fost depusa nici o reclamatie. Oamenii din Samptru German ar fi trebuit sa depuna o reclamatie la noi. In baza acesteia noi putem sa intervenim, sa luam probe si sa vedem daca intr-adevar apa este infestata” sustine Laura Niculescu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente