La sfarsit de mandat, Arnold Schwarzenegger se pregateste sa joace si rolul activistului de mediu

0
519
La sfarsit de mandat, Arnold Schwarzenegger se pregateste sa joace si rolul activistului de mediu
La sfarsit de mandat, Arnold Schwarzenegger se pregateste sa joace si rolul activistului de mediu
La sfarsit de mandat, Arnold Schwarzenegger se pregateste sa joace si rolul activistului de mediu

Aflat aproape de incheierea mandatului, care va lua sfarsit in ianuarie, Arnold Schwarzenegger, guvernatorul statului California, unde eroul filmelor de actiune inregistreaza acum o rata de apreciere scazuta din cauza deficitului bugetar de 25 de miliarde de dolari si a ratei somajului care ajuns la 13%, isi pregateste deja o revenire. Saptamana aceasta, Schwarzenegger a lansat reteaua climatica R20, o alianta a liderilor regionali care si-au luat angajamentul de a lupta impotriva schimbarilor climatice.
„Am fost intotdeauna un mare adept al lucrurilor realizate la nivel global”, a spus guvernatorul Californiei pentru The Guardian, fie ca a fost vorba de fitness, de bodybuilding, de divertisment sau de actorie. La 63 de ani, dupa o cariera de succes in lumea bodybuilding-ului si un mandat de guvernator care se apropie de sfarsit, Arnold Schwarzenegger se vede mai departe mobilizand opinia publica mondiala si investitiile inspre proiecte tehnologice eco. „Cred ca am talentul de a vorbi limba in asa fel incat lumea intelege ce spun in loc sa i se para complicat”, spune americanul de origine austriaca pentru publicatia britanica.
Strategia sa urmareste evitarea termenilor de „schimbari climatice” sau de „emisii de gaze cu efect de sera”, despre care spune ca nu sunt pe gustul multor oameni. „Oamenii se blocheaza si se indragostesc de sloganurile lor si de agendele lor micute”, nuanteaza Schwarzenegger. „Trebuie sa faci totul sa fie hip. Trebuie sa-l faci sexi pentru a face parte din aceasta miscare”. Mai departe, trebuie indepartate si culorile politice, actualul guvernator al Californiei, care este republican, spunand ca problemele de mediu nu sunt doar marca democratilor. „Haideti sa eliminam politica din ecuatie si sa vedem ce putem face impreuna”.
In acest sens, in cadrul unui summit pe probleme climatice de saptamna aceasta, Schwarzenegger a lansat grupul de initiativa R20, format din lideri ai unor state si orase americane, al carui obiectiv il constituie instituirea de proiecte energetice ecologice in tarile in curs de dezvoltare, cu ajutorul finantarilor venite din tarile industrializate. Prima etapa a acestei initative ar urma sa vizeze instalarea de acoperisuri albe, care reflecta lumina soarelui si confera racoare unei locuinte.
Dupa lansarea din aceasta saptamana, urmatorul pas este summitul ONU pe probleme climatice din Cancun, Mexic, unde se asteapta ca R20 sa organizeze un eveniment secundar. O alta destinatie pentru Schwarzenegger ar urma sa fie si Davos, „parlamentul” elitei globale. Guvernatorul Californiei spune ca si-a asumat rolul de activist de mediu inca din 2006, cand a semnat ambitioasa lege a schimbarilor climatice din statul pe care il conduce. Patru ani mai tarziu, a ajutat la infrangerea companiilor petroliere din Texas care s-au opuneau legii in timpul alegerilor partiale. Unele voci spun insa ca R20 nu este decat o alta promisiune fara substanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.