Lacul Vacaresti, Delta din Capitala, ar putea deveni rezervatie naturala, dupa ani de paragina

Lacul Vacaresti, Delta din Capitala, ar putea deveni rezervatie naturala, dupa ani de paragina

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca Lacul Vacaresti va fi declarat arie protejata, iar peste cativa ani zona ar putea deveni un spatiu de agrement pentru bucuresteni. Aici au fost identificate 90 de specii de pasari rare, Lacul Vacaresti fiind o adevarata „Delta” a Capitalei.

 Ministrul Rovana Plumb a anuntat intentiile Ministerului Mediului in timpul vizitarii zonei Lacului Vacaresti, despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, unde a venit insotita de ambasadorul Argentinei in Romania, Claudio Perez Paladino si de reprezentanti ai ONG-urilor de protectie a mediului.

Rovana Plumb a spus ca vor fi respectate drepturile de proprietate ale celor care detin acte pentru parti din terenul din aceasta zona, scrie Mediafax.

Totodata, ministrul a precizat ca vor fi respectati toti pasii legali de la finalizarea studiului stiintific pana la supunerea spre aprobare in Consiliul Local al Sectorului 4, continuand cu propunerea de Hotarare de Guvern, care va fi supusa dezbaterii si aprobarii.

Ambasadorul Argentinei in Romania, Claudio Perez Paladino, a prezenta cu aceasta ocazie proiectul unei zone similare din Buenios Aires.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, in 18 mai, ca intentiona sa amenajeze un lac in zona despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, insa terenul apartine Ministerului Mediului, iar in privinta ecosistemului de acolo nu se pot pronunta decat specialistii.

Zona despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, cunoscuta ca Lacul Vacaresti, ocupa aproximativ 180 de hectare in sectorul 4.

In zona au fost observate aproximativ 90 de specii de pasari, multe dintre ele protejate in Europa.

Intreaga zona este in litigiu intre Ministerul Mediului si o firma privata care, in ianuarie 2003, a primit in concesiune terenul pentru 49 de ani, ca sa ridice o baza sportiva. Cateva asociatii militeaza ca acest loc sa devina rezervatie naturala.

 

Conform legii, propunerile pentru instituirea regimului de arie naturala protejata pot fi facute de orice persoana fizica sau juridica.

Fostul comisar general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, declara, in mai 2011, ca Lacul Vacaresti nu va putea fi folosit pentru dezvoltari imobiliare, iar lucrarile de amenajare a acestuia ar trebui sa fie finalizate, intrucat lacul poate avea efecte benefice majore pentru mediu.

„Lacul nu mai poate fi folosit pentru constructii. Fundul lacului este o mlastina”, a afirmat seful de atunci al Garzii Nationale de Mediu.

Sali de sport moderne, un lac pentru competitii nautice, terenuri de tenis, un stadion de fotbal. Asta visa Ceausescu sa faca in anii ’80 in Bucuresti cand a dispus stergerea de fata pamantului a cartierului Vacaresti.

„Nu se intindea Bucurestiul mai mult de linia care este la Lacul Vacaresti. Portiunea asta, care mergea spre Obor, era camp agricol. Acolo sunt mosteniri de terenuri care erau in proprietatea oamenilor. Erau si foarte multe gospodarii, indeosebi bulgari care produceau zarzavaturi”, a povestit arhitectul Camil Roguski, pentru ziarulring.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *