Intins pe o suprafata de 189 de hectare, Lacul Vacaresti a fost la originea sa un proiect initiat de Nicolae Ceausescu in anii ’80. Totul a fost insa abandonat dupa Revolutie, ramanand doar o imensa groapa imprejmuita de maluri betonate.
Lacul antropic Vacaresti se afla in sectorul 4, cuprins intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei (intre targul auto de la Vitan si podul de la fostul Abator).
Lacul a fost conceput ca parte a amenajarii complexe a raului Dambovita. Ca si Lacul Morii, Lacul Vacaresti trebuia sa faca parte din sistemul hidrologic de aparare a Bucurestiului impotriva inundatiilor. Lucrarile au inceput in 1986, ocazie cu care a fost demolata si Manastirea Vacaresti, dar au fost sistate dupa 1989. Acesta a ramas astfel unul dintre grandioasele proiecte neterminate ale erei comuniste.
Pe fundul gropii au inceput sa se formeze balti tot mai intinse, alimentate de izvoare subterane, iar in partea dinspre raul Dambovita a aparut un ecosistem asemanator celui din Delta Dunarii. In timpul migratiilor de primavara si toamna, zona joaca un rol important pentru numeroase specii de pasari calatoare. Vara cuibaresc in stufaris peste 90 de specii de pasari (egrete, starci, cormorani, lebede, lisite, rate si gaste salbatice, pescarusi), dintre care multe pe cale de disparitie. Pe langa acestea, in mediul creat intre betoane, pot fi vazute si vulpi, vidre, bizami si dihori.
Dupa ce pe 5 iunie 2012, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Ministrul Mediului Rovana Plumb a vizitat Lacul Vacaresti impreuna cu ambasadorul Argentinei in Romania, Claudio Perez Paladino, aceasta a declarat ca intreaga arie, veche periferie a Bucurestiului, va fi protejata prin lege, in ciuda litigiului dintre Ministerul Mediului si o firma privata care doreste amenajarea pe acel teren a unui complex de agrement.