Lampa de bronzat, este extrem de periculoasa

OMS: Razele ultraviolete din cabinele de bronzat sunt cancerigene
Lampa de bronzat, deste extrem de periculoasa

Numarul cazurilor de cancer de piele a inregistrat o crestere alarmanta in randul persoanelor sub 40 de ani, in ultimele decenii in Statele Unite, arata un studiu, o cauza a acestui fenomen fiind frecventarea saloanelor de bronzat, relateaza AFP.
Cercetatorii au studiat statisticile referitoare la pacienti cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani, diagnosticati cu melanom intre 1970 si 2009. Ei au constatat ca, in cursul acestei perioade, incidenta cancerului a crescut de opt ori la tinere si de patru ori la tineri.
In general, riscul de melanom este mai mare la barbati decat la femei, dar situatia se schimba in cazul tinerilor adulti si adolescenti, precizeaza autorii cercetarii conduse de dr Jerry Brewer, dermatolog de la Mayo Clinic. Ei au analizat un grup de populatie dintr-o regiune a statului Minessota (nord), observat de Mayo Clinic timp de cateva decenii. Studiul a aparut in editia din aprilie a revistei Mayo Clinic Porceedings.
„Ne asteptam la o crestere accentuata, asa cum pusesera in evidenta studii realizate anterior, dar am descoperit incidente ale bolii mai mari decat in statisticile Institutului national american pentru cancer (NCI), indeosebi la tinerii intre 20 si 30 de ani”, arata autorii studiului.
Ei considera ca explozia numarului de cancere de piele la tinerii adulti se explica prin frecventarea crescuta a saloanelor de bronzat, mai ales de catre femei. „Un studiu recent arata ca persoanele care se aseaza frecvent sub lampa de bronzat prezinta un risc cu 74% mai mare decat celelalte sa dezvolte un melanom si stim ca tinerele recurg mai des la bronzarea artificiala decat tinerii”, precizeaza dr Brewer. Desi pe piata abunda informatiile despre pericolele saloanelor de bronzat, femeile tinere continua sa mearga regulat.
„Rezultatul acestui studiu subliniaza importanta campaniilor pentru reducerea factorilor de risc de dezvoltare a unui cancer de piele si avertizarea tinerilor in privinta efectelor cancerigene ale lampilor de bronzat”, adauga dr Brewer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *