Lampile cu LED revolutioneaza iluminatul stradal

Lampile cu LED revolutioneaza iluminatul stradal
Lampile cu LED revolutioneaza iluminatul stradal

Ne indreptam din ce in ce mai mult catre o gandire mai ecologica, iar iluminatul interior si exterior este in prezent unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Noroc ca exista lampile LED.

Putem lua ca exemplu si proiectul Solar Impulse 2, despre care am vorbit recent, care doreste crearea unor avioane care sa poata circula doar cu ajutorul energiei solare. Se pare ca orasul Jersey isi face si el planuri mari in aceasta directie si s-a pregatit pentru 2014 instaland foarte multe lampi cu LED pentru iluminatul stradal. Consumul de energie electrica a acestor lampi cu LED este de cel putin 3 ori mai mic decat al becurilor conventionale, oferind la acest nivel aceeasi cantitate de lumina. Pe langa economia la bugetul local, acest proiect poate imbunatati semnificativ siguranta drumului pe care sunt instalate, datorita luminozitatii foarte mari.

Economia nu este doar imediata, pentru ca lampile cu LED au o durata de viata de pana la 10 ori mai mare ca becurile conventionale. Momentan, acestea vor fi instalate pe toate drumurile principale, atat cat permite bugetul local.

Desigur, investitia este semnificativa, insa este recuperabila in foarte scurt timp doar din economia de energie. Daca vorbim totusi de iluminatul stradal, este bine sa stim ca becurile conventionale au un consum de la 300 la 600 W pe unitate pe cand cele cu LED de la 100 la 200 W maxim.

Ma intreb… oare este posibila realizarea unui astfel de proiect pentru iluminatul stradal si la noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *