LAPAR: Micii fermieri nu vor putea beneficia de programul Rabla pentru tractoare

Programul de innoire a parcului de tractoare este inutil pentru micii fermieri. Suma oferita de autoritati pentru casarea vechiturii, in valoare fixa de 17.000 de lei, este prea mica pentru a-i putea ajuta si pe agricultorii cu mai putin de 100 de hectare.casarea tractoarelor

Numai fermele medii si mari vor putea beneficia de facilitatile oferite de Guvern prin programul Rabla pentru tractoare. Presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, Nicolae Sitaru, sustine ca sumele care ar trebui sa fie platite de agricultor sunt mult prea mari pentru a putea fi sustinute de unul cu mai putin de 100 de hectare. Micul fermier, spre care statul ar fi vrut sa indrepte programul, este exclus de la aceasta masura.

„Acest program se va adresa femierilor care intr-un fel sau altul, se descurcau si singuri. Ii dai unui agricultor 4.000 de euro, dar el trebuie sa cumpere un tractor care singur costa 30.000 de euro si pe langa acesta trebuie sa mai schimbe si plugul, discul sau semanatoarea. Costurile pot ajunge chiar si pana la 100.000 de euro”, a explicat Nicolae Sitaru.

Pentru a putea beneficia de acest ajutor si micii fermieri, statul ar fi trebuit sa aduca si alte masuri complementare de sprijin. Presedintele LAPAR considera ca pe langa prima de casare ar fi trebuit sa fie acordate si facilitati la dobanda sau un termen de plata mai lung.

Tractoarele vechi sunt la micii producatori si vor ramane la ei

Pe campurile agricole din Romania mai sunt inca folosite tractoare foarte vechi. „In Romania sunt sute de mii de tractoare vechi, unele sunt de 40 de ani si chiar mai vechi pe care oamenii inca le mai folosesc. Costul pentru un tractor este atat de mare incat foarte greu ajungi la el, daca lucrezi 100 de hectare sau mai putin”, a explicat Sitaru

Presedintele LAPAR sustine insa ca este bine venit acest program, intrucat in Romania sunt multe tractoare vechi. El crede ca plafonul financiar impus de stat va fi teminat cu siguranta, pentru ca Romania are nevoie de multe tractoare .”Aceasta masura va fi accesata fara discutie, dar de agricultorii care sunt mai dotati material”.

Numai 3.000 dintr-un total de cateva sute de mii de tractoare se pot casa prin „Programul Rabla pentru tractoare”

Programul de innoire a parcului de tractoare a inceput vineri, 19 martie, in jurul orei 12:00, cand Administratia Fondului pentru Mediu a publicat lista producatorilor si a distribuitorilor validati. Fiecare detinator de tractor mai vechi de 10 ani trebuie sa se adreseze in primul rand unui producator sau distribuitor din acea lista.

Programul va fi valabil pana la sfarsitul acestui an, iar suma totala asigurata de stat pentru desfasurarea lui este de 50 de milioane de lei. Cuantumul primei de casare a fost stabilit la 17.000 lei, fara ca aceasta sa depaseasca, pentru persoana fizica 50% din pretul de achizitie al tractorului nou sau al masinii agricole autopropulsate noi, iar pentru persoana juridica 40% din pretul de achizitie fara TVA.

La programul Rabla pentru tractoare nu se dau vouchere, ca la programul pentru innoirea parcului auto, ci doar de niste documente care nu sunt transmisibile. „Un fermier isi poate casa tractorul numai daca isi va cumpara altul in schimb si nu poate da mai multe tractoare vechi pe unul singur nou” a explicat directorul Adminsitratiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu. El este convins ca ritmul de casare nu se va putea compara cu cel din programul Rabla pentru autoturisme, dar sunt optimisti si spera sa realizeze programul pana la capat. Gheorghe Popescu nu a exclus nici posibilitatea suplimentarii fondurilor acordate in cazul in care acest lucru va fi necesar.

Cel mai ieftin tractor nou costa 30.000 de euro

In Romania nu se mai produc tractoare. Potrivit presedintelui LAPAR, la noi in tara „sunt numai niste incercari ale unor firme chinezesti care vor sa ansambleze la Brasov”. Preturile cele mai mici produse in Europa, la capacitati apropiate de 100 de cai putere sunt in zona la 30.000 de euro. Dar preturile unor tractoare mai performante pot ajunge chiar sa depaseasca 100.000 de euro.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *