Le Monde: parlamentarii francezi relanseaza dezbaterea cu privire la gazele de sist

Constantin Nita: Exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor
Le Monde: parlamentarii francezi relanseaza dezbaterea cu privire la gazele de sist
Le Monde: parlamentarii francezi relanseaza dezbaterea cu privire la gazele de sist

Parlamentari din toate taberele politice ale Frantei si-au unit eforturile in paginile unui raport care militeaza pentru explorarea acestei resurse neconventionale de energie. Senatorul conservator si deputatul socialist pledeaza in document pentru forarea a zeci de puturi si experimentarea fracturarii hidraulice ameliorate si a altor tehnici alternative.Constatam ca gazele de sist au fost demonizate in Franta fara o cercetare amanuntita, spun autorii raportului in tara care a interzis orice forma de explorare sau exploatare prin lege inca din vremea fostului presedinte Nicolas Sarkozy. Aceasta decizie a fost confirmata de Curtea Constitutionala franceza in timpul mandatului Francois Hollande.

Parlamentarii francezi afirma ca nu sustin consumul crescut de hidrocarburi, ci reducerea graduala a acestuia. Dar cele care sunt consumate ar trebui sa vina cu precadere din subsolul francez, afirma raportul, potrivit RFI. Cei doi parlamentari au fost insarcinati cu studiul metodelor alternative de explorare si forare a gazelor de sist, altele decat fracturarea hidraulica, o metoda controversata din cauza posibilelor efecte asupra mediului inconjurator.Documentul prezentat in Parlament constata ca exista o multitudine de metode alternative ce ar putea fi utilizate, printre ele asa numita fracturare cu propan care se foloseste deja la scara larga, dar decizia politica impiedica cercetarea in domeniu.

Intreaga lume sustine cercetarea, numai Frantabate pasul pe loc, spun autorii in raport si afirma ca aceasta atitudine este dovada de obscurantism. Cat despre fracturarea hidraulica, documentul constata ca tehnica este deja bine cunoscuta operatorilor francezi si ca ea a fost aplicata de 45 de ori fara niciun efect negativ asupra mediului pana la intrarea in vigoare a interdictiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *