Leacuri eco de la natura

Romania are un adevarat tezaur de plante medicinale din flora spontana, neatinse de chimicale si de poluare. Farmacia Verde este unul dintre producatorii de ceaiuri bio care valorifica acest potential.

La prima vedere am putea fi tentati sa spunem ca ceaiurile nu au cum sa fie altfel decit naturale si sanatoase. Insa nu ne gindim ca plantele folosite la prepararea lor pot proveni din zone poluate sau „atinse” de insecticide, ca multe dintre ele sint uscate si manipulate impropriu, distrugindu-se astfel substantele bioactive, si ca sint destui producatori care fac economie la plante si adauga E-uri, arome sau coloranti, pentru a da ceaiului culoare si gust. Alternativa sanatoasa si curata o reprezinta ceaiurile din plante ecologice.

Farmacia Verde a fost unul dintre primii producatori autohtoni care au exploatat acest potential pentru a produce ceaiuri ecologice. Firma bacauana isi procura materia prima eco de pe suprafata a trei comune – din zone certificate ecologic in 2005, dupa o perioada de conversie de un an. „Din flora spontana adunam cam tot ce se poate. In plus, mai avem un hectar de pamint pe care cultivam plante condimentare si aromatice ca si cimbrul, cimbrisorul, menta, salvia, melisa, busuiocul, isopul si senna”, a declarat Iuliana Barbu, managerul firmei. In total, Farmacia Verde aduna circa 30-35 de tone de plante verzi (6-7 tone de plante uscate), din care doua treimi provin din flora spontana. Pentru ca aceste plante sa-si pastreze toate proprie-tatile curative intacte, ele sint recoltate si procesate manual.

PRODUSE.
„Am preferat sa avem productie mai mica, dar sa facem calitate”, a spus Barbu. Plantele medicinale si cele condimentare eco sint folosite la prepararea diverselor sortimente de ceaiuri – de la cele dintr-o singura planta la amestecuri adjuvante in diabet, in afectiuni hepato-biliare, renale, gastrointestinale, in obezitate sau in reglarea colesterolului – si condimente. Farmacia Verde face si perne si papusi terapeutice, umplute cu amestecuri de plante medicinale ecologice si uleiuri volatile obtinute din acestea, adjuvante in foarte multe afectiuni, de la stres, insomnie, alergii si stari gripale la reumatism, tabagism, alcoolism si fatigabilitate sexuala. „Pentru ca am tot mers la tirguri, in toata tara, iar ceaiurile si pernutele cu plante medicinale au avut ime-diat efect si oamenii au simtit acel ceva, diferenta dintre planta ecologica si cea conventionala, sintem foarte cautati. Nu mai facem fata comenzilor”, a declarat Iuliana Barbu. Ceaiurile si pernutele terapeutice ecologice produse de Farmacia Verde se gasesc in cele doua magazine cu acelasi nume din orasul Bacau. Ceaiurile se mai gasesc si in magazinul Ki-Life din Bucuresti, in citeva farmacii din Piatra Neamt si Baia Mare, dar si in magazinul de suveniruri al Gradinii Botanice din Galati.

Bogatie

Laboratoarele Fares Bio Vital au lansat, recent, pe piata doua sortimente de ceai ecologic: de musetel si de menta. Insa cei de la Fares au creat propriile culturi ecologice de plante pentru ceai. „Nu este un rezultat usor de obtinut. Necesita un proces indelungat, de peste doi ani, de conversie, pentru eliberarea solului de toate urmele de substante toxice. In plus, trebuie retehnologizat intregul proces de productie”, spun reprezentantii Fares. Insa majoritatea covirsitoare a plantelor medicinale ecologice romanesti nu provine din culturi, ci din flora spontana. La nivelul anului 2007, in Romania erau certificate ecologic peste 40.000 de hectare de teren acoperite cu flora spontana, atit plante medicinale, cit si ciuperci si fructe de padure.

Recunoastere

„Cumparatorul s-a schimbat foarte mult. Fata de acum citiva ani, cind nu stiau ce sint produsele ecologice, acum sint oameni simpli care vin la noi si cer -ceai din ala cu ae (n.r. – logo-ul national ce se aplica pe produsele ecolo-gice autohtone)-„

Iuliana Barbu, manager Farmacia Verde

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *