Una dintre cele mai raspandite plante din lume, brusturele, are proprietati antibacteriene, antifungice si diuretice si ajuta la eliminarea toxinelor.
Fitoterapeutii din Europa, India, China si din Japonia recomanda preparatele din brusture pentru proprietatile detoxifiante in bolile de ficat, de rinichi si de splina. De asemenea, brusturele regleaza nivelul glicemiei, curata sangele de toxine si actioneaza ca un antibiotic, cu o eficienta similara cu cea a penicilinei.
Echilibreaza nivelul glicemiei
Cercetarile au dovedit de-a lungul timpului ca, prin consumul ceaiului din radacina de brusture, nivelul zaharului din sange se reduce simtitor. De aceea, fitoterapeutii recomanda terapia cu un astfel de ceai mai ales bolnavilor de diabet. Pentru prepararea infuziei se folosesc doua linguri de radacina maruntita de planta la 500 ml de apa clocotita.
Ceaiul se fierbe la foc mic, timp de doua minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se infuzeaza vreme de 15 minute. Se bea caldut in trei prize, in decursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 15 zile pe luna.
Combate problemele prostatei
Un alt beneficiu al ceaiului de brusture este ca are efect terapeu-tic in cazul afectiunilor prostatei. Un studiu efectuat pe un lot de consumatori de ceai de brusture a demonstrat ca remediul a dat rezultate bune atat la persoanele in varsta, cat si la tineri. Specialistii au recomandat suferinzilor sa consume infuzia cel putin doua luni.
Remediu: Infuzia din radacina de brusture ajuta la eliminarea acidului uric.
Detoxifiaza organismul
Substantele active din compozitia brusturelui, precum lactona, vitaminele din grupul B, sarurile de potasiu, uleiul volatil si taninul, au efect de curatare a intregului organism. O astfel de cura de detoxifiere este binevenita mai ales primavara, brusturele combatand totodata si astenia specifica acestui sezon. Decoctul se prepara dintr-o lingura de radacina de brusture taiata marunt si din 300 ml de apa. Ceaiul se fierbe cinci minute, apoi se filtreaza. Se beau trei-patru cani pe zi, timp de doua saptamani.
Are proprietati antiseptice
Efectul frunzelor de brusture asupra bolilor de piele (furunculi, acnee) este remarcabil. Proprietatile antibiotice ale plantei se datoreaza unui compus pe care specialistii il compara cu penicilina. Folosite sub forma de cataplasme, frunzele de brusture stropite cu ulei de eucalipt s-au dovedit eficiente mai ales in cazurile de furunculoza. In cazul ranilor infectate se folosesc cataplasmele cu frunzele plantei fierte in lapte, care se schimba din doua in doua ore.
Stopeaza caderea parului
Preparatele pe baza de brusture incetinesc sau chiar opresc caderea parului. De aceea, planta, care s-a dovedit un tonic capilar, este folosita in tratamentul contra alopeciei (prin masaj capilar cu decoct preparat din radacinile plantei). Tratamentul se face de trei-patru ori pe saptamana.
Masajul cu ulei din seminte de brusture este utilizat in proceduri cosmetice, dar si in tratamente dermatologice, cum ar fi cele pentru combaterea furunculozei.
Specialistul nostru – Dr. Ruxandra -Constantina, medic de familie competenta in apifitoterapie reflexoterapeut
Brusturele are actiune depurativa, diuretica, antiseptica, antitermica, antireumatismala, coleretic-colagoga, antiaterosclerotica si hipoglicemianta. Unele cercetari arata ca are actiune antitumorala si antioxidanta, protejand organismul contra radicalilor liberi.
Preparatele din brusture regleaza tensiunea arteriala (se ia cate o lingurita de pulbere de trei ori pe zi, pe stomacul gol) si calmeaza colita de fermentatie (se ia cate o lingurita de tinctura de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa). Pentru combaterea stresului este eficient ceaiul de brusture amestecat cu ceai de tei si de busuioc (o jumatate de lingurita din fiecare si o cana de apa). Ceaiul se bea pe parcursul zilei. De asemenea, infuzia scade concentratia zaharului din sange.
Sursa: Adevarul