Legatura dintre incendiile de padure si incalzirea globala

Forest fireW. Swetnam de la The University of Arizona din Tucson, avand la baza studii efectuate, afirma ca procesul de despadurire declansat de incendiile cauzate antropic contribuie la aproximativ “o cincime din efectul de sera cauzat de oameni”. Swetnam, director al UA”s Laboratory of Tree-Ring Research, identifica incendiile ca fiind un catalizator primar pentru schimbarile climatice la nivel global. Rodul cercetarilor acestei echipe, materializat in lucrarea stiintifica, este si un demers pentru o mai buna investigare a rolului incendiilor in ecosistemele terestre.

Incendiile de padure nu sunt doar un raspuns la incalzirea globala ci ele au si un efect de accentuare a acesteia. Este un mecanism pe care l-as numi “feedback pozitiv”, adica temperatura mediului, care contribuie semnificativ la sustinerea si propagarea incendiilor de padure spontane, de exemplu, va fi la randul ei afectata in sens crescator de incendiile de padure pe care le alimenteaza. De asemenea eliberarea masiva a dioxidului de carbon in procesul de combustie contribuie la cresterea semnificativa a efectului de sera.

Problema incendiilor este mult mai subtila decat cineva ar crede. Incendii de padure au existat dintotdeauna in istoria Pamantului. Se cunosc foarte putine lucruri despre locul si rolul incendiilor in ecologie, climatologie, paleoecologie si altele. Jennifer K. Balch de la National Center for Ecological Analysis and Synthesis din Santa Barbara, California spune ca exista “o aparenta intensificare recenta a feedbackului incendiilor care au fost exacerbate de schimbarile climatice”.

Comisia Europeana, prin JRCInstitute for Environment and Sustainability, a demarat cu ceva ani buni in urma un sistem informatic al incendiilor de padure din Europa, EFFIS, prin colectarea de date de la statele membre sau in proces de aderare. Acesta contine date statistice istorice valoroase care ar putea fi exploatate in directia descifrarii legaturii dintre incendii si incalzirea globala.

Bibliografie:

D. M. J. S. Bowman et all. – Fire in the Earth System, Science 24 April 2009:
Vol. 324. no. 5926, pp. 481 – 484, DOI: 10.1126/science.1163886

Sursa:http://liftingshadows.wordpress.com/2009/04/30/legatura-dintre-incendiile-de-padure-si-incalzirea-globala/

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,554FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente