Lege adoptata – Liber la vanatoare in Parcurile nationale

Deputatii au votat ieri cu doar cinci abtineri si nici un vot impotriva noua lege a vanatorii, proiect similar cu cel respins nu mai demult de saptamana trecuta.
vanatoare
Prin acest proiect, potrivit Hotnews, se permite vanatoarea in rezervatiile naturale si se ofera despagubiri pentru pagubele produse de animalele salbatice agricultorilor. Noua initiativa legislativa are doar numarul de inregistrare schimbat. Vechiul proiect fusese intors spre reexaminare de presedintele Basescu tocmai din cauza permisiunii de a se vana in parcurile nationale, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement. Proiectul votat ieri mai asteapta doar promulgarea pentru a intra in vigoare, insa poate fi atacat la Curtea Constitutionala. “Vanatorii au acces in rezervatii, dar nu pot vana in zonele strict protejate. Noi am reglementat prin lege, in colaborare cu Ministerul Mediului si al Agriculturii, ce specii pot fi vanate si in ce perioada”, a spus unul dintre initiatori, Gheorghe Gabor (PNL).

SPECIILE PROTEJATE, TRECUTE IN ANEXE
In lege este specificat ca vanatoarea este permisa in anumite perioade ale anului si la anumite specii salbatice chiar si cele protejate prin lege. “Speciile respective sunt trecute in anexele legii. De exemplu, ursul este ocrotit prin lege, insa anual se face o cota de recoltare care permite vanarea acestei specii in limitele si numarul impus de catre Ministerul Mediului”, a explicat Gheorghe Gabor. Legea mai prevede ca un proprietar care detine 51% din fondul de vanatoare poate decide singur carei asociatii poate sa inchirieze terenul.

In aceste conditii administratorii fondurilor de vanatoare, pot incheia contracte fara licitatie.

TOATA DELTA DUNARII, VIZATA

Ca un exemplu de aplicare a legii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, sit protejat UNESCO: prevederile initiativei legislative exclud vanatoarea doar pe 50.000 ha din totalul celor 680.000 ha. In continuare speciile periclitate si cele protejate vor fi ferite de vanatori iar aceasta activitate nu se va desfasura in zonele strict protejate si va fi restrictionata in zonele tampon ale Rezervatiei Biosferei. Noul proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic este semnat de patru deputati PSD (Florin Iordache, Eugen Nicolicea, George Baesu, Dumitru Bentu) si un deputat PNL (Gheorghe Gabor). Potrivit noii legi, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei comercializarea, naturalizarea si orice operatiuni privind vanatul braconat.

Sursa: Jurnalul National

………………………………………………

Legea vanatorii a fost votata pe 08.10.2008 cu 205 voturi pentru, 0 impotriva si 5 abtineri si contine si amendamentele introduse la initiativa Asociatiei Kogayon si a celor peste 80 de ONG si peste 12.000 de cetateni, inclusiv cel prin care se interzice vanatoarea in Parcurile Nationale.

http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Data?dat=20081008&cam=2&idl=1

Iata raportul si Comisiei ce contine noile amendamente:

http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Data?dat=20081008&cam=2&idl=1

Legea interzice vanatoarea in Parcurile Nationale asa cum ne-am dorit si contine si alte amendamente ce dau castig de cauza ariilor protejate, fata de legea propusa initial. Cu privire la rezervatiile naturale si parcurile naturale: in acestea era permisa vanatoarea inca din 2006 prin fosta lege a vanatorii.

ASOCIATIA KOGAYON

www.kogayon.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente