Incalzirea climei: maladii mortale

0
575

O „duzina mortala” de boli, printre care gripa aviara si febra tifoida, se va raspandi cu o mai mare rapiditate din cauza modificarilor climaterice, potrivit reprezentantilor Wildlife Conservation Society, scrie agentia Reuters.
boli aduse de incalzirea globala
Wildlife Conservation Society, o organizatie cu sediul central in gradina zoologica Bronx din New York, desfasoara activitati in 60 de tari. Intentia organizatiei este de a monitoriza mai bine sanatatea vietuitoarelor salbatice, pentru a putea sa avertizeze cat mai repede asupra modului de raspandire al factorilor patogeni in urma incalzirii globale. In lista „duzinii mortale” de boli au fost incluse gripa aviara, babesioza, holera, ebola, parazitii, ciuma, boala Lyme, febra vaii Marelui Rift, boala somnului, tuberculoza si febra galbena.

NU TREBUIE SA FIM ATENTI DOAR LA TOPIREA GHETARILOR
„Chiar si modificarile minore pot avea consecinte puternice asupra felului in care bolile (animalelor salbatice) pot sa se transmita pe masura ce clima se modifica”, a declarat Steven Sanderson, directorul WCS. „Termenul de -schimbare a climei- ii face pe oameni sa se gandeasca la calotele glaciare care se topesc, la nivelul marilor in crestere care ameninta orasele si statele de pe coasta, dar la fel de important este si modul in care cresterea temperaturilor si fluctuatiile de precipitatii vor schimba distributia agentilor patogeni periculosi”, a adaugat Sanderson. „Monitorizarea sanatatii vietuitoarelor salbatice ne va ajuta sa prevedem locurile cu probleme si cum sa ne pregatim”, a precizat Steven Sanderson.

GAZELE CU EFECT DE SERA DISTRUG CIRCUITUL NATURAL AL PLOILOR

Specialistii ONU Climate Panel, laureati anul trecut cu Premiul Nobel pentru Pace alaturi de fostul vicepresedinte american Al Gore, au declarat ca emisiile de gaze, rezultate in principal din folosirea de catre oameni a combustibililor fosili, au ridicat temperaturile si vor distruge circuitul natural al ploilor, avand ca efect valuri de caldura si topirea calotelor glaciare. „Mii de ani oamenii au cunoscut legatura dintre sanatate si vreme”, a spus William Karesh, reprezentantul WCS, in timpul conferintei de la Barcelona, prilejuita de Congresul Organizatiei Interna-tionale pentru Protejarea Naturii (IUCN).

Reuters mai scrie ca expertul a mai spus ca raportul americanilor de la WCS nu a fost o simpla lista exhaustiva, ci o ilustrare a bolilor infectioase care ameninta oamenii si animalele.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.