Lege pentru ras padurile

Amendamentele la proiectul Codului Silvic favorizeaza dezvoltarea ansamblurilor imobiliare pe locul padurilor de la marginea oraselor.

Proiectul Codului Silvic va intra in Camera Deputatilor cu modificari care elimina practic bariera de maxium 5% pentru taierea unei intregi paduri. Proprietatea forestiera ar putea fi impartita in loturi de 500 mp pentru constructia de locuinte sau case de vacanta.

Prin legislatia in vigoare, suprafetele maxime care pot fi defrisate sunt de 5% din suprafata proprietatii forestiere respective, dar nu mai mult de 200 mp. Anul trecut a fost initiat un proiect de modificare a Codului Silvic.

Proiectul, care a intrat mai intai in dezbaterea Senatului, este opera a patru senatori si 10 deputati PSD, printre care si doi fosti ministri la Agricultura, Ilie Sarbu si Petre Daea. Contactati de ziarul „Adevarul”, parlamentarii PSD neaga orice miza imobiliara a Codului si spun ca pe aceasta tema au fost multe discutii.

Senatorul Sever Ster recunoaste ca suprafata care poate fi scoasa din fondul forestier a fost o problema. „Am fost intr-o dilema foarte mare cat sa dam, pentru ca 200 mp este totusi putin daca ai o suprafata de padure foarte mare si vrei sa faci acolo o cabana foarte mare. Dar tot asa de bine se putea sa ia un lot Gigi Becali si sa-l vanda pe fiecare hectar si fiecare sa-si faca acolo o casa.”

Opt deputati pentru un amendament

In forma care a iesit de la Senat, „pot fi scoase definitiv din fondul forestier, doar cu conditia compensarii acestora, fara reducerea suprafetei fondului forestier si cu plata anticipata a obligatiilor banesti, numai terenuri necesare realizarii sau extinderii urmatoarelor categorii de obiective (printre altele) – locuinte sau case de vacanta, numai in fondul forestier proprietate privata.

Suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 mp.

Amnezia amendamentelor

In raportul propus de Comisia pentru Agricultura si Sivicultura din Camera Deputatilor, procentajul de 5% este eliminat, ramanand suprafata maxima de 500 mp pe proprietate forestiera. Amendamentul este semnat de opt deputati PSD. Comisia mentine alineatul care prevede compensarea – aceasta se realizeaza fizic cu un teren care are de cinci ori valoarea terenului care se scoate definitiv din fondul forestier, iar suprafata terenului dat in compensare nu poate fi mai mica decat de trei ori suprafata terenului care face obiectul scoaterii din fondul forestier.

Ion Munteanu, unul dintre initiatorii amendamentului, nu-si recunoaste implicarea, dar spune ca nu este vorba de nicio majorare, ci de micsorare a suprafetei de la 1 hectar la 500 mp. Attila Kelemen, presedintele Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, spune ca nu stie nimic.

„Eu nu mai tin minte precis ca asta am discutat cam de o luna. Nu am textul in fata mea si nu pot sa va spun.” Cu toate ca ii este greu sa-si aduca aminte, deputatul UDMR ne spune ca initiativa de majorare a suprafetei care poate fi scoasa din zona forestiera pentru construit de la 200 la 500 mp a fost o initiativa a Ministerului Agriculturii. Numai ca la minister nu se stie nimic.

Ciprian Pahontiu, director la Ministerul Agriculturii, ne spune ca nu au avut niciun amestec si ca „felul in care iese din parlament nu este in puterea noastra.” Presedintele Federatiei pentru Protectia Padurilor spune ca, daca noul Cod Silvic va trece cu amendamentul incriminat, exista riscul transformarii zonelor limitrofe oraselor si statiunilor turistice din paduri in cartiere de vile.

Pericolul exista si pentru zona Capitalei, unde exista 634 de hectare de padure din care 185 sunt deja in proprietate privata, iar procesul de retrocedare nu s-a -incheiat inca.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *