Legea lui Borbely: Doar companiile verzi vor mai face afaceri cu statul

Legea lui Borbely: Doar companiile verzi vor mai face afaceri cu statul

Companiile care participa la licitatiile pentru achizitii publice nu vor mai avea nicio sansa, daca nu incep sa vanda „verde”. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, va finaliza anul acesta Legea Achizitiilor Verzi, care va impune conditii clare de protectie a mediului in caietele de sarcini.

„In acest an, dorim sa finalizam si Legea Achizitiilor Verzi, care sa impuna conditii clare de protectie a mediului in caietele de sarcini”, a declarat Laszlo Borbely, in cadrul celei de-a doua editii a evenimentului Green Business Index.

Ce categorii de produse si servici vor fi acoperite de aceasta lege? Aproape toate. De la computere pana la cladiri eficiente din punct de vedere energetic. Spre exemplu, companiile care se vor prezenta la licitatii cu mobilier de birou facut din produse din lemn provenit din paduri administrate in mod durabil vor avea mult mai mari sanse sa obtina un contract cu statul.

De asemenea, institutiile si companiile controlate de stat nu vor mai vrea decat hartie reciclabila, masini electrice sau transport public ecologic, dupa cum reiese din „Manualul achizitiilor verzi”, editat de Comisia Europeana.

In legatura cu masinile electrice, este posibil ca „dorintele” sa fie cam premature, tinand cont de faptul ca abia recent s-a inaugurat prima statie de alimentare a astfel de autovehicule. De asemenea, cantinele vor dori alimente organice, iar sistemele de aer conditionat vor trebui sa corespunda celor mai avansate cerinte pentru protectia mediului.

„Companiile vor ca statul sa le incurajeze mai mult in a investi in protectia mediului. Si au perfecta dreptate. Trebuie sa impui unele lucruri. Vom impune ca o companie care ofera solutii eco sa primeasca punctaj suplimentar in caietul de sarcini „, a declarat Borbely, pentru Ziare.com, precizand ca, drept urmare, Ministerul lucreaza la legislatia privind achizitiile ecologice.

Acesta a dat exemplul combinatelor de la Hunedoara si Galati care, in urma procesului tehnologic, produc o cantitate mare de zgura. Ramasa nefolosita, aceasta polueaza, solutia fiind folosirea in constructii. Desi in alte state europene exista prevederi clare in acest sens, la noi este preferata piatra de rau in locul zguri.

Impactul Legii Verzi

Daca toate autoritatile publice din Uniunea Europeana ar utiliza doar electricitate „verde”, s-ar economisi anual echivalentul a 60 de milioane de tone de CO2. Acest lucru inseamna ca UE s-ar apropia cu 18% de angajamentul de reducere a gazelor cu efect de sera luat sub Protocolul de la Kyoto. Tot aceeasi cantitate de CO2 s-ar economisi si daca toate autoritatile publice ar functiona in cladiri eficiente din punct de vedere ecologic.

O economie de 830.000 de tone de CO2 s-ar realiza daca toate autoritatile publice din UE ar folosi de maine computere mai eficiente din punct de vedere energetic.
Unde mai punem ca o astfel de decizie ar directiona toti producatorii de calculatoare in aceasta directie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *