Legumele care asculta Beethoven

Cercetatorii buzoieni au inventat sera verticala cu ghivece rotative, unde plantele se dezvolta pe muzica clasica. In sera verticala se obtin la fel de multe legume ca intr-una clasica, dar pe o suprafata de teren de zece ori mai mica, cu costuri reduse si intr-un timp mult mai scurt.legumele si Beethoven

Sera cercetatorilor de la Statiunea Legumicola din Buzau are zece cupe rotitoare, actionate printr-un lant de un motor electric. Are sapte metri inaltime si se intinde pe 12 metri patrati. Suprafata totala cultivata este de zece ori mai mare decat intr-o sera clasica.

„Este solutia ideala mai ales pentru agricultorii care nu-si permit amenajarea unei sere pe o suprafata mare de teren. Costurile de constructie a serei verticale sunt de circa 100 de euro pe metrul patrat, fata de 150 de euro in varianta clasica. Rezultatele din acest model experimental au fost neasteptate”, spune cercetatorul Vlad Constantin, „parintele” serei verticale.

Consum de energie

Ideea i-a venit in 1987 si a realizat scheletul serei un an mai tarziu. Din cauza lipsei banilor, proiectul a stagnat pana in anul 2005, cand a accesat niste fonduri europene.

In urma studiilor efectuate, cercetatorii spun ca au ajuns la concluzii uimitoare. Consumul de energie a scazut la jumatate fata de o sera clasica, iar plantele au crescut mai viguroase si au ajuns la maturitate mai repede.

„S-a scurtat perioada de dezvoltare a rasadurilor cu 30%. Experimentele horticultorilor nu s-a limitat doar la comportamentul plantelor intr-un mediu aflat in continua miscare. La Buzau se fac cercetari si in ceea ce priveste efectul sonor si optic asupra rasadurilor.

„Am constatat ca muzica clasica – noi punem mai ales Beethoven – are o influenta foarte mare asupra rasadurilor si scurteaza timpul de ajungere la maturitate cu peste 15%. In paralel, avem un proiect de cercetare in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole privind influenta luminii laser si a undelor radio asupra cresterii plantelor. Din experimentele facute deocamdata pe flori am constatat ca putem produce plante cu o talie mai mica sau mai mare in functie de doza de radiatii aplicata”, spune Floarea Burnichi, cercetator stiintific in cadrul statiunii legumicole din Buzau.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *