“LET’S DO IT, ROMANIA!”. 100.000 de voluntari din toata tara au iesit la curatenia generala
“LET’S DO IT, ROMANIA!”. 100.000 de voluntari din toata tara au iesit la curatenia generala
“LET’S DO IT, ROMANIA!”. 100.000 de voluntari din toata tara au iesit la curatenia generala

Pentru al 3-lea an consecutiv, zeci de mii de romani au spus intr-un singur glas “Let’s do it Romania” si au declarat razboi gunoaielor in, ceea ce a devenit deja, ziua Marii Curatenii.

100.000 de voluntari din toata tara, tineri sau batrani deopotriva, au muncit cot la cot si au strans tonele de deseuri aruncate de cei care, din pacate, confunda natura cu un urias tomberon.

La 9 dimineata padurea Baneasa rasuna de glasurile pustilor care au renuntat la o zi de joaca pentru voluntariat. De mici au fost invatati sa respecte natura. Un gest pe cat de simplu, pe atat de strain multora dintre noi.

Din 2010 si pana acum, cei 650.000 de oameni care au spus prezent Let’s do it Romania au strans aproape 40.000 de tone de deseuri. Lor le adaugam si muntii de saci stansi acum de cei peste 100.000 de voluntari din intreaga tara. 4000 au fost din Bucuresti, 5000 din Brasov si 6500 din Neamt.

Zeci de saci plini cu gunoi au fost adunati de voluntari doar din padurea Snagov. E uimitor ce pot arunca semenii nostri pe jos: sticle, borcane, navete sau chiar geamantane.

Timisorenii in schimb, par mai responsabili ca in anii trecuti. O spun cei 600 de voluntari, elevi, profesori sau angajati ai unor companii multinationale, care s-au oferit sa curete “plamanii” orasului si care au constatat ca au strans mai putina mizerie fata de anul trecut. Chiar si asa, tot au umplut 1600 de saci cu diverse obiecte.

Categoria “usoara” au reprezentat-o cu cinste voluntarii de cativa ani, care cu manusile pana la cot, au venit sa dea o mana de ajutor .
Cei care au dorit sa participe la Ziua de Curatenie Nationala s-au putut inscrie pe site-ul proiectului, letsdoitromania, la sectiunea “Inscrie-te la curatenie“.

Totodata, folosind aplicatia de mobil TrashOut, disponibila pentru iPhone si Android, cei care doresc sa contribuie la cartarea deseurilor pot semnala mormanele de gunoaie pe care le observa in natura.

La actiunea de sambata au participat si voluntari din cadrul unor institutii precum Administratia Nationala “Apele Romane” (ANAR), Jandarmeria Romana si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Astfel, voluntari de la “Apele Romane”, impreuna cu elevi si profesori de la patru licee din Bucuresti, au facut curatenie la Barajul Lacul Morii.

Peste o mie de voluntari jandarmi din intreaga tara, la care se adauga si membri ai famililor acestora, au participat sambata la actiunile de ecologizare din cadrul campaniei “Let’s Do It, Romania!”.

De asemenea, cate 20-30 de detinuti din cele 36 de penitenciare din tara au contribuit la actiunile de ecologizare.
Echipe de voluntari au venit si din multe companii care sprijina proiectul.

In fiecare an, peste jumatate dintre voluntarii participanti au fost insa elevii, proiectul fiind promovat in toate scolile de Ministerul Educatiei, a declarat, Anca Banita, coordonator de comunicare “Let’s Do It, Romania!”.
Proiectul presupune curatarea deseurilor in arealele naturale, nu in orase.

Prima actiune de ecologizare “Let’s Do It, Romania!” a avut loc la 25 septembrie 2010, cand peste 200.000 de voluntari au participat la curatenie in toata tara. In 2011, au participat 300.000 de voluntari, iar in 2012, 150.000.

Proiectul “Let’s Do It!” a pornit de la initiativa Estoniei, tara care a lansat, in 2008 conceptul de curatenie in toata tara, intr-o singura zi. Dupa Estonia, si alte tari au preluat ideea, astfel ca peste 100 de tari din intreaga lume organizeaza anul acesta o zi de curatenie generala, in perioada 15 martie – 12 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here