Light Party Time – Grenada cu aroma de caise

Pentru a fabrica bautura Party Time s-au dizolvat opt aditivi in apa, iar amestecului i s-au adaugat citeva picaturi de suc de caise. E-urile utilizate sint foarte nocive.

aditivi nocivi
Caisa Light Party Time este o bautura imbuteliata intr-o sticla in forma de grenada. De gitul ei a fost agatata o punguta cu o jucarie, motiv pentru care copiii vor fi tentati sa o consume. Parintii se vor gindi si ei ca nu este nici o problema, fiind o bautura neacidulata cu suc de caise. Numai ca ar trebui sa citeasca si eticheta, pentru ca sucul are o compozitie care te duce cu gindul la un laborator chimic. Ingredientele sint: „apa, suc de fruct min 5%, acidifiant acid citric E 330, stabilizator carboximetilceluloza E 466, indulcitori aspartam E 951 si acesulfam KE 950, conservanti: benzoat de sodiu E 211 si sorbat de potasiu E 202, arome, coloranti: tartrazina E 102, azorubina E 122, 100 de ml de suc aduc un aport caloric de 2 kcal/10kj, proteine 0, glucide 0,2, lipide 0 g.

ANALIZA. Caisa light este o bautura necarbonatata obtinuta din apa, 5% suc de fruct si aditivi chimici de sinteza din categoria acidifiantilor, stabilizatorilor, edulcorantilor intensi acalorigeni, conservanti, coloranti, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Continutul scazut de calorii nu trebuie sa fie un argument pentru consumarea acestei bauturi. Indulcitorii chimici utilizati pot provoca un adevarat dezastru in organism. Aspartamul, E 951, are o doza zilnica admisa de 7,5 mg/kg corp din cauza numeroaselor sale efecte adverse. Depasirea acestei doze aduce oboseala, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderi de memorie. In cazuri rare, s-a constatat ca poate produce chiar si cancer la creier. Acesulfamul K are o doza zilnica admisa de 15 mg/kg corp, iar depasirea acesteia induce stresul metabolic. Mai mult, consumul frecvent si in cantitati insemnate este cancerigen.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu sindrom ADHD (hiperactivitate si deficienta de concentrare), suferinzilor de cancer, celor cu sindrom proinflamator sistemic, suferinzilor de maladii neurodegenerative, celor cu sensibilitate a tractului digestiv. Bautura este interzisa suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza continutului de aspartam.

Coloranti azoici chimici
In compozitia acestei bauturi intra si doi coloranti azoici chimici de sinteza care provoaca sindromul ADHD. In scurt timp producatorul va fi nevoit sa scrie pe eticheta toate efectele adverse dovedite ale acestor aditivi. Astfel, consumatorii vor afla ca tartrazina E 102 provoaca alergii persoanelor care reactioneaza alergic la aspirina. De asemenea, copiilor le poate cauza crize de astm, rinite si urticarie. E 102 creste incidenta aparitiei tumorilor tiroidiene, altereaza perceptia si comportamentul, producind stari de confuzie. Mai mult, poate inhiba metabolismul zincului si poate interfera cu enzimele digestive. Doza zilnica admisa pentru tartrazina este de 7,5 mg/kg corp. Azorubina E 122 este un colorant azoic rosu care provoaca urticarie si edem, fiind cancerigen.
In 1983, JEFCA (autoritatea europeana care reglementeaza utilizarea E-urilor) a stabilit ca un consumator nu poate consuma intr-o zi mai mult de 0-4 mg/kg corp de azorubina.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *