Lista extinctiei: un mamifer din patru este in pericol

0
441

Gorilele si urangutanii sint in pericol iminent de disparitie. Din Romania, vulturii si soimul dunarean sint pe lista mondiala a vietuitoarelor care se sting.gorila

Virusul Ebola este principalul dusman al gorilelor
Peste 16.000 de specii sint in prag de extinctie din cauza restringerii habitatului, a vinatorii excesive si a incalzirii globale, anunta lista pe 2007 intocmita de World Conservation Union (IUCN). Desi guvernele lumii s-au angajat sa opreasca declinul pina in 2010, raportul arata ca vointa politica in acest caz este egala cu zero.

Unu din trei amfibieni, unu din patru mamifere, una din sapte pasari si 70% din plante monitorizate de IUCN sint in pericol de disparitii. Tonul raportului facut public de autoritatea mondiala este de-a dreptul dramatic, apreciaza BBC News: din cele 41.415 specii puse sub observatie, nu mai putin de 16.306 sint mai mult sau mai putin expuse pericolului de a disparea in totalitate de pe Terra. In ultimii 25 de ani, cifrele IUCN s-au depreciat cu peste 60%.

Cea mai alarmanta veste de anul acesta este aparitia in rindul speciilor aflate in categoria „pericol critic” a gorilei. Vinatorii au ajuns mai usor la exemplarele acestei specii, in urma defrisarilor, iar virusul Ebola a lichidat o treime din populatie, in unele regiuni decimarea mergind pina la 95%. Urangutanul de Sumatra se afla si el de ceva vreme in pielea gorilei, cu 80% din populatie lichidata in ultimii 75 de ani. Plantatiile de palmieri pentru ulei care s-au inzecit in decurs de un deceniu, construirea de rute de acces sau comertul cu urangutani sint ultimele amenintari pentru cei 7.300 de reprezentanti ai speciei.

O intrare la fel de spectaculoasa in topul speciilor candidate la o prezenta viitoare doar in manualele de biologie sint coralii, adauga Jean-Christophe Vie, reprezentant IUCN. „E prima data cind ii evaluam si e ingrijorator pentru ca deja sint in prag de extinctie”, spune Vie, care estimeaza ca 40% dintre corali au toate motivele sa se teama pentru viitorul lor. Aceste colonii au pierdut lupta cu pescarii, cu navele care le invadeaza teritoriul, cu poluarea accentuata si cu schimbarile produse in habitat. In Asia, delfinii de pe riul Yangtze sint si ei probabil disparuti, iar pestii cardinali s-au imputinat cu 90% in zece ani din cauza incapatinarii pasionatilor de a-i avea in propriile acvarii.

Vulturii africani si-au facut si ei loc in lista, in timp ce perusii mauritanieni sint singurele pasari care au sporit de la un total de 50 la 300 de exemplare. O neglijenta a transformat insa povestea de succes a crocodilului gharial intr-un esec major. Efortul facut acum zece ani in Nepal si in India a sporit numarul acestora de la 180 la 430, insa odata programul de repopulare oprit, s-a ajuns din nou la cota 180.

Citeste articolul Lista extinctiei: un mamifer din patru este in pericol integral in Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.