Topirea ghetii – catastrofa ecologica sau oportunitate economica?

Apele din zona cercului Polar de Nord incep sa se dezghete suficient de mult incat sa permita vapoarelor sa circule pe cai nedeschise pana acum intre Oceanul Atlantic si Pacific. In timp ce unii spun ca fenomenul ofera perspective economice nebanuite, altii atrag atentia asupra unei adevarate catastrofe ecologice.

Gheata din jurul polului Nord se topeste intr-un ritm alarmant: expertii spun ca in ultimul an apele s-au dezghetat pe aproape un milion de kilometri patrati, fata de 100 de mii anual – media de pana acum. Expertii spun ca este o catastrofa; noile date rastoarna practic tot ce se stia despre ritmul incalzirii globale.

Gheata polara se retrage ciclic in timpul verii si avanseaza iarna; in ultimul timp aceasta recuperare este insa din ce in ce mai mica. Fenomenul are implicatii profunde chiar asupra vietii de zi cu zi: temperatura apelor de pe planeta creste, clima mondiala este data peste cap si se produc secete cumplite sau ploi diluviene.

Dezastrul ecologic de la Polul Nord ar putea insa revolutiona transportul si economia planetara: retragerea gheturilor deschide perspectivele asa-numitei Rute de Nord-Vest, cautata in zadar de navigatorii secolelor 18 si 19, cea mai scurta si deci mai ieftina cale maritima intre Oceanele Pacific si Atlantic.

Este si motivul unei dispute politice din ce in ce mai aprinse asupra teritoriilor din jurul Polului Nord, considerate pana acum ale intregii omeniri.

Uriasele interese se traduc in gesturi aparent fara explicatie pentru un teritoriu atat de inaccesibil pana acum. Rusia a trimis un submarin care a plantat un steag pe fundul apelor inghetate de sub pol, Canada si-a reafirmat suveranitatea asupra partii sale din zona polara, in timp ce alte state sustin ca acolo ar trebui sa fie doar ape internationale.

Sursa: TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *