Lituania da unda verde Chevron pentru a cauta gaze de sist pentru a reduce importurile de gaze din Rusia

Lituania da unda verde Chevron pentru a cauta gaze de sist pentru a reduce importurile de gaze din Rusia
Lituania da unda verde Chevron pentru a cauta gaze de sist pentru a reduce importurile de gaze din Rusia

Lituania a acordat companiei americane Chevron dreptul de a efectua lucrari de explorare pentru gazele de sist, intr-o incercare a statului baltic de a reduce importurile de gaze din Rusia, de care este dependent in proportie de 100% pentru acoperirea consumului.

Chevron a fost, de altfel, singura companie interesata de oferta guvernului de a cauta hi­drocarburi neconven­tionale intr-o arie de 1.800 kilometri patrati din vestul Lituaniei, scrie Thomson Reuters.

Expertii estimeaza ca zona respectiva ar putea ascunde rezerve recu­perabile din punct de vedere tehnic de pana la 80 miliarde de metri cubi de gaz natural. Lituania a consumat 3,3 miliarde de metri cubi anul trecut, livrati in intregime de gigantul rus Gazprom.

Autoritatile de la Vilnius s-au plans in repe­tate randuri ca Gazprom cere un pret exagerat pentru gazele livrate Lituaniei, lucru confirmat de rapoartele Comisiei Europene, care arata ca Lituania plateste cele mai mari preturi la gaze din intreaga uniune. Executivul european a demarat si o ancheta privind politica de preturi a Gazprom pe pietele din Europa de Est, zona puternic dependenta de importurile de gaz rusesc.

Guvernul de la Vilnius doreste sa semneze contractul cu Chevron pana la sfarsitul anului. In schimbul licentei valabile pe sapte ani, compania va fi obligata sa investeasca cel putin 30 milioane de dolari in lucrarile de explorare.

„Daca se misca repede, vor putea incepe sa foreze in jumatate de an dupa ce primesc licenta“, a declarat ministrul me­diului, Valentinas Mazu­ronis. Desi comunitatile locale au protestat im­potriva planurilor guver­nului de a permite explo­rarea si exploatarea ga­zelor neconventionale, acest lucru nu a dus la re­tragerea licentei acor­date Chevron, asa cum s-a intamplat in Bulgaria. Compania americana detine licente similare si in Romania si Polonia.

Anuntul guvernului ca este gata sa semneze contractul cu Chevron a venit, dupa multe amanari, cu cateva zile inainte de o intalnire intre pre­mierul Algirdas Butkevicius si CEO-ul Gaz­prom, Alexei Miller. In cadrul intrevederii care va avea loc maine, cei doi vor discuta planurile Lituaniei de a-si liberaliza piata de gaze si tranzitul de gaze catre exclava rusa Kali­ningrad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *