Locuitorii din Valea Medel, din Elvetia, au votat recent ca se opun unei exploatari aurifere de 1,2 miliarde de dolari

0
372
Substanţe radioactive, descoperite într-un lac din Elveţia
Locuitorii din Valea Medel, din Elvetia, au votat recent ca se opun unei exploatari aurifere de 1,2 miliarde de dolari

In ciuda recesiunii economice cu care se lupta intreaga Europa, locuitorii unor sate, care stau la propriu pe munti de aur, au decis ca mediul inconjurator este mai important decat profitul lor financiar.

Locuitorii din Valea Medel, din Elvetia, au votat recent ca se opun unei exploatari minere in regiunea lor. Investitia, pe care o dorea o companie miniera canadiana, s-ar fi ridicat la peste 1,2 miliarde de dolari si ar fi dus la crearea celei mai mari mine de extractie a aurului din Europa.

Firma oferea celor cinci sate si catune din vale un venit de 43,5 milioane de dolari pentru urmatorii 10 ani.
Cu toate acestea, doua treimi din cei 450 de locuitori ai regiunii au decis ca investitia nu merita. Exploatarea aurului ar fi insemnat defrisarea unei mari paduri de pin si distrugerea unor biserici si cladiri istorice.
Desigur, exista si locuitori care si-ar dori realizarea proiectului, pentru ca in zona sunt multi someri, iar populatia majoritara este in varsta. “Nu vrem sa fim un muzeu, avem nevoie de oameni tineri si de un viitor”, sustin cei care incurajeaza acest exploatarea miniera.
“Banii ar fi binevenit, dar cel fel de viitor vom avea, daca ne distrugem mediul inconjurator?” se intreaba tanara Nicole Venzin, citata de Christian Science Monitor.
Regiunea a fost cucerita de romani, in urma cu 2.000 de ani, iar locuitorii de aici vorbesc si acum un dialect latin (Romansch).
Potrivit estimarilor firmei NV Gold, care vrea sa lucreze in zona, aici exista aproximativ 10 grame de aur la tona de roca, de doua ori mai mult decat ar fi nevoie pentru ca inventitia sa fie considerata rentabila.
Desi au fost surprinsi de decizia votata de locuitori, reprezentantii companiei miniere isi mentin interesul in acest proiect.
“Vrem sa aratam oamenilor ca extractia aurului are o reputatie proasta nemeritata. Putem face o investitie cu afectarea minima a mediului”, declara presedintele companiei, John Watson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.