Londra bate palma cu ploaia

Edilii londonezi vor sa „inverzeasca” tot mai multe acoperisuri, in speranta ca apa de ploaie colectata va racori si va improspata aerul orasului
campanie antiseceta
Cladirile „inverzite” par a fi una dintre solutiile impotriva caldurii sufocante din orase, dar pot fi si canale eficiente pentru drenarea precipitatiilor.

Primarul Londrei, Boris Johnson, a anuntat ca a gasit o noua arma impotriva arsitei si a incalzirii globale. Gradinile suspendate si „inverzirea” acoperisurilor care adapostesc blocurile sau casele!

Johnson sustine ca, daca numarul acoperisurilor „verzi” va creste in Londra, va fi absorbita din ce in ce mai multa apa de ploaie, care va improspata si racori aerul in perioadele in care seceta si caldurile insuportabile pun stapanire peste oras.

Strategia primarului, scrie „The Guardian”, este insotita si de recomandarea de a planta mai multi copaci, de a rentabiliza sistemele de canalizare si de a monitoriza, in permanenta, riscul reprezentat de inundatii.

„Fiecare picatura de energie, dramuita!”

Edilii Londrei au declarat ca intentioneaza sa adopte si un plan de urgenta, pus in practica in America, in special in Philadelphia, prin care persoanele care sufera de caldura, mai ales pensionarii, sunt urcate in autobuze cu aer conditionat si transportate in locuri racoroase, cum ar fi bibliotecile, bisericile sau centrele comerciale.

„Sa diminuam emisiile de CO2, sa luptam cu toate armele pe care le avem la dispozitie impotriva incalzirii globale si sa dramuim fiecare picatura de energie. Sa fim cu un pas inaintea schimbarilor climatice, deoarece viata ne poate fi amenintata de seceta sau de inundatii, in cazul in care nu prevenim sau nu suntem pregatiti pentru aceste fenomene extreme”, a declarat Johnson.

El este convins ca noua sa strategie va aduce Londrei numai beneficii, iar despre reducerea emisiilor de carbon, primarul a declarat ca micsorarea taxelor este solutia.

Gradini suspendate, si in Shanghai

Un exemplu care l-ar fi putut inspira pe edilul londonez este planul de „inverzire” chinezesc.

Peste 95.000 de metri patrati din totalul acoperisurilor din Shanghai au fost acoperiti cu vegetatie in acest an.

Biroul de administrare a arhitecturii peisagistice din Shanghai a anuntat ca anul acesta au fost cheltuiti 710.000 de dolari pentru inverzirea acoperisurilor cu peluze si arbusti.

In programul de „inverzire” sunt incluse toate cladirile ale caror acoperisuri pot fi acoperite cu verdeata, prioritate avand cladirile publice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *