Lotca solara, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

0
385
Lotca solar?, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin
Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin
Lotca solara, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin
Lotca solara, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

Intr-un atelier din Tulcea, inginerul Paul Vasiliu (58 de ani) construieste lotca solara, o noua ambarcatiune traditionala relansata de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23. „Din copilarie am fost fascinat de veliere si atunci s-a nascut dorinta sa imi construiesc unul, si cred ca de aici a pornit totul. In anul 1999, viata mi-a oferit o ocazie si am deschis atelierul, unde am construit sute si sute de barci pescaresti“, spune Paul Vasiliu.

Scheletul barcii este aproape gata si in prezent se lucreaza la finisaje. Ambarcatiunea, conceputa de inginerul Paul Vasiliu, cel care a participat la toate proiectele Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, este construita din lemn de stejar si de brad si are atasat un motor electric de provenienta germana, care se incarca la un panou solar.

Cu ea se pot plimba la o cursa 10 persoane. Lungimea lotcii este de sapte metri. „O lotca se masoara in numarul de crivace. Lotca solara are 17 crivace“, explica Teodor Frolu, vicepresedintele Asociatiei Ivan Patzaichin -– Mila 23.

Ambarcatiunea este un prototip, insa, in masura in care vor fi cereri, vor fi construite alte cateva astfel de produse.

Mica delta de pe Dambovita

Lotca solara va fi lansata in Bucuresti, pe Dambovita, la sfarsitul lunii mai. Cu ea se vor plimba turistii printre insulele plutitoare, care vor fi create in cadrul unui concurs international de design menit sa aduca Delta in centrul Capitalei.

Concurentii vor trebui sa conceapa mai multe insule plutitoare, ce vor reprezenta si promova opt destinatii din Delta Dunarii: Crisan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe si Sulina. Pana pe 14 mai 2014, au fost depuse cinci proiecte din Anglia, Georgia, Germania si Romania. „Interesant este faptul ca sunt multe din strainatate“, spune Teodor Frolu.

Insulele plutitoare vor fi expuse pe luciul de apa dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirii. Zona, denumita simbolic Eco – arhipelag, va deveni prima expozitie interactiva de ecoturism din Romania, iar Dambovita un spatiu de loisir.

Canotca, primul proiect

Lotca solara nu este singura ambarcatiune traditionala care se reinventeaza. In 2011, a fost pus in practica primul proiect al Asociatiei – canotca – un hibrid intre canoe si lotca.

„Lotca, desi este unul dintre simbolurile emblematice al Deltei, este pe cale disparitie. Nu s-a mai construit o lotca de ani de zile si localnicii o vad ca pe o barca invechita“, a spus Ivan Patzaichin.

Pe langa scopul principal, acela de a aduce in actualitate ideea de turism cu barca cu vasle, s-a incercat si salvarea de la disparitie a meseriei de marangoz (mestesugarul barcilor de lemn). „Daca ne uitam in fotografii, la fiecare poarta vedem o lotca. Este farmecul Deltei“, adauga Teodor Frolu.

Mai multe canotci au ajuns in Anglia si Germania si au fost vedetele unui film de promovare internationala, vizionat in peste 100 de tari. O canotca de colectie costa intre 1.800 si 3.500 de euro.

Un alt produs al asociatiei a fost lansat anul trecut – lotca turistica. Ambarcatiunea este echipata cu bancute – un fel de gondola – , cu care sunt plimbati turistii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.