Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, sustine ca principala cauza a inundatiilor in Romania sunt defrisarile necontrolate de paduri, taierile ilegale. Potrivit acesteia, in perioada 1990 – 2011 Romania a pierdut cinci miliarde de euro taindu-se ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn.
Potivit Luciei Varga, in ultimii ani taierile ilegale de padure au devenit un fenomen „puternic”, inundatiile fiind efectele acestora.
„Principala cauza a producerii inundatiilor in Romania sunt defrisarile necontrolate de paduri, taierile ilegale. Din pacate, in ultima perioada acest fenomen a devenit din ce in ce mai puternic”, a spus Varga, sambata, la Alba Iulia, potrivit Mediafax.
„Am primit un raport al Curtii de Conturi cu cifre ingrijoratoare: incepand cu 1990 si pana in 2011 in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce inseamna ca Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale si ati vazut, in ultima perioada inundatiile provocate de scurgeri de pe versanti, de torenti, sunt din ce in ce mai prezente”, a spus ministrul.
Aceasta a adaugat ca autoritatile actioneaza in asa fel incat sa nu mai fie permisa taierea necontrolata a padurilor, atat prin inasprirea legilor, cat si prin intetirea controalelor, promitand masuri drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devasteaza padurile din Romania.
Varga a mai spus ca, in cazul inundatiilor actiunea pe termen scurt presupune limitarea efectelor acestora, in asa fel incat persoanele afectate sa treaca peste perioada grea, iar pe termen lung, autoritatile trebuie sa ia masuri asa incat sa nu se mai faca lucrari de mantuiala.
„Pe termen mediu si lung, schimbam strategia complet. Nu mai vrem sa facem lucrari locale, care practic sunt ca si niste mici carpituri, ci vrem sa luam cursul de apa de la izvoare pana la varsare si sa-l amenajam asa cum se intampla si in Germania si in alte tari civilizate, de la izvoare si pana la varsare. Trebuie sa facem lucrari de combatere de torenti, lucrari de amenajare constand in baraje, apoi sa trecem la indiguiri, apoi sa facem si zone umede in care raul sa poata sa se si relaxeze. Si ne mai intereseaza un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrarile acestea sa fie cheltuiti cu eficienta. Am lucrari in cadrul ministerului care sunt incepute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceausescu. Am peste 300 de lucrari incepute si neterminate. Unele au acum prioritate. Celor care au un grad de realizare de 80 la suta le alocam cu prioritate bani pentru a le putea finaliza si de a-si atinge scopul pentru care au fost proiectate – de a apara cetatenii de inundatii, cele care au un grad de finalizare de 50 la suta speram sa le finalizam in patru cinci ani, iar pentru celelalte cautam finantari europene pentru a le putea face cat mai rapid”, a conchis ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.
In ultimele zile, inundatiile au afectat 125 localitati din 15 judete si aproape 8.000 hectare de teren agricol, 27 de locuinte fiind inundate, iar patru persoane din Aninoasa (judetul Hunedoara) fiind evacuate ca urmare a aluncearilor de teren si cazate la rude, conform unei situatii prezentate, vineri, la Guvern.
Localitati au fost afectate in judetele Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Buzau, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Mures, Olt, Suceava, Valcea si Vrancea.