Lucrari de reconstructie ecologica in zona Calimani-Gurghiu

0
558
Lucrari de reconstructie ecologica in zona Calimani-Gurghiu
Lucrari de reconstructie ecologica in zona Calimani-Gurghiu

Actiuni de reconstructie ecologica in zona Calimani-Gurghiu pe bani europeni. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Mures au anuntat ca in parteneriat cu Directia Silvica Mures, se deruleaza actiunile de reconstructie ecologica a 309,66 ha de pajisti cu Nardus stricta (teposica) in zona subalpina a Muntilor Calimani- Masivul Retitis si in zona montana joasa din Muntii Gurghiului – zona Partiei de schi de la Sovata.

Banii provin din programul LIFE+ finantat prin componenta Natura si Biodiversitate. Actiunile constau in pasunatul extensiv mixt, controlat cu garduri electrice cu diferite specii de animale: vite, cai si oi. De asemenea in cadrul masurii de reabilitare a acestor pajisti degradate are loc cosirea manuala a vegetatiei existente, indepartarea materialului vegetal rezultat si eliminarea speciei invazive Veratrum album (Stirigoaie).

Aceste habitate au fost afectate in urma exploatarii nerationale a pajistilor din ultimii ani, respectiv prin subpasunat, su-prapasunat sau supratarlit. De asemenea in cadrul acestora s-a acumulat un strat consistent de litiera, s-au dezvoltat excesiv speciile invazive ca Veratrum album sau Deschampsia caespitosa (Tarsa), acestea fiind indepartate in cadrul proiectului.

Potrivit APM Mures, la finele implementarii actiunii, in toamna anului viitor, se va elabora un ghid de bune practici in vederea sprijinirii proprietarilor/administratorilor acestor pajisti in reabilitarea si mentinerea habitatului intr-o stare favorabila de conservare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.