Expunerea pe termen lung la poluare poate duce la schimbari fizice la nivelul creierului, ce pot cauza probleme de memorie si invatare, arata un studiu recent realizat pe cobai.
In cadrul cercetarii s-a gasit, de asemenea, o legatura intre poluarea aerului si un nivel mare de depresie si anxietate, aspect despre care oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Ohio cred ca nu este valabil doar in cazul rozatoarelor.
In cadrul experimentelor, soarecii au fost expusi aerului filtrat sau, deopotriva, unui aer poluat, timp de 6 ore pe zi, de 5 ori pe saptamana, timp de 10 luni, adica jumatate din existenta soarecilor. Aerul poluat continea particule fine, asemanatoare celor inspirate de oameni, din cauza masinilor si fabricilor, informeaza LiveScience.
Concentratia de particule inspirate de soareci era echivalenta cu cea la care sunt expusi oamenii in zonele urbane poluate.
Dupa 10 luni, cobaii au fost supusi unor teste de comportament. Intr-unul dintre teste, soarecii au fost plasati intr-o zona extrem de luminoasa, din care ar fi trebuit sa iasa rapid, gasind zona de evacuare. De mentionat este ca soarecii fusesera antrenati in acest sens timp de cinci zile.
S-a observat insa ca rozatoarele care au respirat aerul poluat au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a parasi zona cu lumina deranjanta. Mai tarziu, puse sa repete testul, nu s-au descurcat cu mult mai bine.
Un alt experiment a aratat ca soarecii care fusesera expusi aerului poluat erau si cu mult mai deprimati fata de ceilalti. Concluzia: expunerea prelungita la aerul poluat poate avea efecte vizibile, negative asupra creierului, ce pot duce la o varietate de probleme de sanatate, dupa cum se mentioneaza in jurnalul Molecular Psychiatry.