Lumea, ingropata in electrice uzate

Cantitatile uriase de produse electronice vechi ameninta serios mediul si sanatatea in China, India si in unele state africane. Organizatia Natiunilor Unite avertizeaza ca trebuie luate masuri urgente pentru rezolvarea problemei deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice.lumea ingropata in deseuri

Potrivit cifrelor din cel mai recent studiu publicat de reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), cantitatile de deseuri din echipamente electronice si electrocasnice (DEEE) cresc, in fiecare an, cu 40 de milioane de tone la nivel global.

In India, situatia este cea mai sumbra. Specialistii se asteapta ca, pana in 2020, cantitatile de calculatoare, telefoane mobile, aparate de fotografiat, frigidere si televizoare uzate sa creasca de sase ori comparativ cu anul 2007.

In ceea ce priveste China si tarile din Africa de Sud, cantitatea de DEEE se va mari de cinci ori in viitoarea decada. In raport se estimeaza de asemenea ca, in tarile in curs de dezvoltare, vanzarile de produse electronice vor creste semnificativ in urmatorii zece ani. Cercetatorii spun ca o dezvoltare continua si rapida a pietei in acest sens va afecta foarte mult mediul inconjurator, din cauza substantelor chimice continute de DEEE-urile nereciclate.

Situatia este dramatica

„Ne confruntam cu o problema globala, dar situatia a devenit dramatica mai ales in tari in curs de dezvoltare precum China, unde se genereaza anual circa 2,3 milioane de tone de deseuri electronice si electrocasnice”, a spus Guido Sonnemann, director al Programului ONU pentru Mediu.

Potrivit acestuia, cererea pentru noile tehnologii creste, in timp ce capacitatea de reciclare a acestor produse este cu mult depasita. In plus, China, India sau Nigeria sunt doar cateva dintre tarile care exporta ilegal deseurile din echipamente electronice.

Desi in multe state exista o legislatie care incurajeaza reciclarea produselor electronice, ONU avertizeaza ca aceasta nu este suficienta. Oficialii sustin ca trebuie incurajate comunitatile si producatorii in sensul reutilizarii, respectiv, al vanzarii dispozitivelor vechi, dupa ce acestea sunt reparate.

„Trebuie luate masuri urgente. Altminteri, ne vom confrunta cu o noua criza.” – Guido Sonnemann, director al Programului ONU pentru Mediu

Medalii olimpice din deseuri electrice

Telefoanele celulare si laptopurile vechi s-au transformat in medalii olimpice. Organizatorii Olimpiadei de Iarna din Vancouver, Canada, acorda premiantilor medalii inedite, realizate, in proportii simbolice, si din aur, argint sau din platina recuperate din deseuri electronice.

Medaliile vor fi unice si prin greutatea lor. La 500 de grame cat cantareste fiecare, vor fi cele mai grele medalii din istoria Jocurilor Olimpice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *