Lumina soarelui, apa, vantul si caldura pamantului pot fi folosite cu tehnologia potrivita drept sisteme alternative de energie

Lumina soarelui, apa, vantul si caldura pamantului pot fi folosite cu tehnologia potrivita drept sisteme alternative de energie.

Unul dintre cei care a avut curajul sa investeasca in tehnologia verde este un neamt, stabilit la Pestis cu multi ani in urma. Plecata de la o idee proprie, cu ajutorul unui arhitect, tehnologie italiana si austriaca, Mathias Lembeck si-a construit in jumatate de an o casa neobisnuita, care are toate dotarile unui camin de cinci stele. 400 de metri patrati pentru locuit, plus aproape o suta pentru garaj, curte interioara, totul pe sistem concrewall. Temperatura de 24 de grade in casa iarna si cat doreste de racoare vara, cu ajutorul unei pompe de caldura. Apa rece, apa calda si caldura sunt gratuite. Plateste doar curentul care alimenteaza centrala. Centrala, model austriac, preia o parte a energieie termice din apa trasa din sol si o transforma in caldura. Cadura pentru incalzit casa si apa folosita in gospodarie. Proprietarii au construit doua puturi de doar 4,5 metri adancime din care se alimenteaza pompa cu apa „calda” din pamant. „Acest sistem imi permite sa incalzesc suprafata casei la un cost mult mai mic decat oricare dintre sistemele clasice. Am apa calda, caldura este trasa prin pardoseala, imi setez temperatura in functie de cat de cald doresc iarna. Vara, acelasi sistem de schimbator de caldura, imi raceste aerul. Investitia initiala de 15.000 de euro a intrat in pompa de caldura, cele doua cazane care stocheaza apa si centrala in sine. Eu platesc acum in jur de 1.000 de lei pe toate utilitatile, asta insemnand de fapt, doar energia electrica. Energia care alimenteaza pompa, centrala, cat si consumul pentru uz casnic” spune Mathias Lembeck. Daca ar fi mers pe tehnologiile clasice de incalzire pe gaz sau carbune pretul utilitatilor in cazul proprietatii sotilor Lembeck ar fi trecut usor de 2.500-3.000 de lei lunar. Pompa de caldura permite sa captati energia solara inmagazinata in sol, apa sau aer pentru a va incalzi imobilele, a produce apa calda ca si optiunea de climatizare pe timp de vara intr-un mod economic si ecologic.

Casa in care nu se risipeste nici un grad termic

Casa familiei Lembeck este ridicata cu pereti de tip concrewall, care asigura pastrarea caldurii in interior iarna si afara vara. „Este un sistem de paneluri compuse din polistiren expandat si plasa de sarma din otel, peste care se aplica structura din beton, in format monolit. Cel mai mare avantaj al acestui tip de pereti este faptul ca pierde foarte putina energie termica”, explica Erwin Fleicher omul care a adus in Hunedoara sistemul de construire concrewall. Investitorul a avut o fabrica la Calan, care construia acest tip de pereti si care a functionat un singur an, dupa care a intrat in insolventa. „Romanii inca nu sunt dispusi sa invete sau sa incerce tehnologii noi. Chiar daca in cinci sau sase ani, sistemele de energie neconventionala se dovedesc mai ieftine decat cele clasice, oamenii nu vor sau nu au bani sa investeasca” adauga Erwin Fleicher.

Elicea care „face” curent

Un alt exemplu il constituie un hunedorean, doctor in sisteme alternative de energie. La nici cinci kilometri de Deva, si-a dotat magazinul de prezentare si depozitul de materiale de constructii cu energie obtinuta dintr-o elice eoliana si panouri solare. „Aceasta investitie a fost facuta din necesitate. Cand am construit depozitul, cei de la Electrica ne-au cerut 130.000 de lei pentru a ne conecta la curent electric. Nu aveam acesti bani. Drept urmare, sotul meu a construit acest sistem prin care cu puterea vantului obtinem curentul electric necesar functionarii. Totodata, cu puterea soarelui, incalzim apa calda pe care o folosim la firma. Concret, panourile fotovoltaice fac legatura cu elicea si sunt conectate la doi acumulatori. In acest fel, energia eoliana si fotovoltaica se transforma in curent electric” explica Georgeta Popean. Oamenii sunt foarte multumiti ca pe la ei pe la firma postasul nu apare niciodata cu facturi pentru niciun fel de utilitati. Apa necesara este trasa din fantana cu o pompa obisnuita si incalzita cu ajutorul panourilor solare. Iarna, folosesc o centrala pe baza de gaz si lemne, alimentata cu curent electric de la generator. „Am investit 6.000 de euro, in urma cu trei ani pentru energie electrica si apa calda. In acest moment, aceste costuri s-au redus cam la jumatate. Deci la o investitie de 3.000 de euro iti alimentezi casa cu energia necesara functionarii normale a unor consumatori casnici de putere medie” adauga femeia. Singura ei nemultumire este legata de faptul ca sotul ei a plecat sa lucreze in strainatate, deoarece aici nu avea comenzi suficiente. „Majoritatea romanilor sunt foarte saraci. Ei nu isi permit sisteme neconventionale de energie de mii de euro. Drept urmare, tot cei cu dare de mana au posibilitatea sa investeasca in instalarea unor astfel de sisteme” crede Georgeta Popean.

Oferte incredibile de la firmele de specialitate

Si la noi in judet au aparut firme care asigura echiparea oricarui fel de locuinta cu sisteme solare, sisteme eoliene si sisteme hidro de producere a energiei. Exista o multitudine de oferte prin care folosind caldura solara, forta apei si a vantului, poti uita de sistemele clasice de energie. Poti locui in pustietate si sa beneficiezi de curent, apa calda si caldura. Problema, ca si in celelalte cazuri, o reprezinta costurile.”Se pot folosi panouri fotovoltaice pentru a tranforma energia soarelui in energie electrica. Cu ajutorul panourilor termodinamice poti crea apa calda non-stop, daca incaperea in care sunt montate acestea nu scade sub minus cinci grade Celsius. De asemenea, cu ajutorul pompelor solare de apa, care se conecteaza la un panou fotovoltaic se pot crea sisteme de irigatie in zonele greu accesibile. Poti fi independent energetic doar cu ajutorul micro turbinelor, care produc energie non-stop. Totul este sa ai o sursa de apa in apropierea casei, asta insemnand chiar si la doi kilometri. In ziua de astazi se poate obtine energie doar cu ajutorul naturii. Ceea ce costa sunt investitiile, care pleaca de undeva de la 3.000 de euro, pentru montarea celui mai ieftin sistem de energie alternativa” spune Andi Ambrus, administratorul unei firme de profil din municipiul Deva. Si cu toate acestea, nu duce lipsa de clienti.

Hunedorenii nu zic „nu” energiei verzi

Faptul ca oamenii au inceput sa fie mai deschisi spre astfel de posibilitati o reprezinta si numarul de dosare depuse la Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, in cadrul proiectului „Casa Verde”. 475 de dosare au fost depuse anul trecut, in cadrul acestui program. Cele mai multe dosare erau pentru montarea panourilor solare, urmate de centrale care functioneaza cu deseuri si cele mai putine investitii au vizat pompele de caldura. Chiar si asa, doar un numar de 86 de dosare au fost analizate pana acum de Administratia Fondului pentru Mediu Bucuresti. Cei care indeplinesc conditiile acestui program vor primi o parte din banii investiti in sisteme ecologice de producere a energiei. Indiferent de valoarea investitiei, cine a apelat la „Casa Verde” are posibilitatea sa recupereze 6.000 de lei pentru montarea de panouri solare si 8.000 de lei pentru investitia in pompe de caldura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *