Lupta pentru proiectul aurifer de la Certej se da in instanta

Lupta pentru proiectul aurifer de la Certej se da in instanta

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit primul termen de judecata in procesul in care Agentia Nationala pentru Protectia Mediului cheama la bara societatea Deva Gold SA, precum si Agentia Regionala pentru Protectia mediului Timisoara pentru anularea acordului de mediu emis pentru proiectul aurifer de la Certej.

Primul termen de judecata, din dosarul 7119/2/2012 a fost stabilit pentru data de 30 octombrie. In aceasta cauza, ANPM; la solicitarea Ministerului Mediului, incearca sa anuleze avizul de mediu acordat de Agentia regionala Timisoara pentru „proiectul Certej”, cu beneficiar direct societatea Deva Gold, chemata, de asemenea, in fata magistratilor de al Curtea de Apel Bucuresti.

Ministerul Mediului si Padurilor a solicitat anularea avizului, pe care ministrul Rovana Plumb il considera drept „ilegal si iresponsabil”. Aceasta a precizat ca, in urma verificarilor efectuate in perioada 4-12 septembrie s-a constatat faptul ca acordul de mediu in cazul proiectului de la Certej eliberat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara este ilegal, oficialii sustinand ca incalca atat legislatia romaneasca, dar si pe cea europeana. Ministrul Rovana Plumb a mai precizat ca obligatiile de mediu de dinainte privatizarii nu au fost transferate in acordul de mediu, cum prevede legea, iar ARPM Timisoara nu era indreptatita sa initieze aceasta procedura, competenta in acest caz fiind a ANPM.

Pe de alta parte, oficialii beneficiarului acestui acord de mediu – Deva Gold, spun ca au depus absolut toate actele sau documentatiile care le-au fost solicitate pe parcursul celor cinci ani cat a durat procedura de avizare. Emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare aurifera de la Certej a starnit un imens scandal, dupa ce doua organizatii de mediu au protestat impotriva acestuia, din cauza ca, spun ei, procedura se bazeaza pe cianuri. Ministrul Mediului a anuntat ca emiterea acordului va fi verificata in regim de urgenta, ceea ce s-a si intamplat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *