Lupta pentru subventiile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri

Lupta pentru subven?iile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri
Lupta pentru subventiile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri
Lupta pentru subventiile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri

Numarul agricultorilor clujeni care se indreapta spre exploatatii ecologice este in continua crestere, insa motivul nu este neaparat dorinta agricultorilor de a comercializa produse bio, ci si atractia pentru subventiile suplimetare acordate pentru suprafetele de teren aflate in conversie.

 

Insa, calculele de pe hartie nu coincid cu realitatea. In 2010 cand a aparut Hotararea de Guvern, datorita faptului ca numarul fermierilor era redus, sumea alocata pentru subventii erau suficiente pentru a asigura o subventie semnificativa pentru exploatatiile mici, intre 0,3 si 5 hectare, insa, dupa crestere numraului de solicitari, sumele au coborat drastic, iar subventia primita pentru anul urmator a scazut de aproape zece ori.

In 2012, in judetul Cluj au fost inregistrati nu mai putin de 1.400 de fermieri care s-au orientat spre agricultura ecologica, fata de doar 167 in 2011 sau 58 in 2010.

„Numarul agricultorilor care s-au indreptat spre agricultura bio a crescut spectaculos in ultimii ani, motivati in special de sprijinul acordat de stat in perioada de reconversie. De aceea, cea mai mare parte a produselor de acest gen sunt destinate consumului propriu”, arata Lorincz Piroska, directorul EcoInspect, firma specializata in inspectia si certificarea produselor ecologice.

Aceasta subliniaza ca, avand in vedere ca Ministerul Agriculturii are un buget fix destinat acestor subventii, cresterea numarului fermierilor care au depus cereri de subventii a facut ca valoarea acestora sa scada substanial. Astfel, daca in 2010 valoarea subventiilor a ajuns pana la 2.100 de euro pentru exploatatiile mai mici de 5 hectare, in 2011 suma a coborat drastic, pana la 213 euro, iar pentru acest an, dupa ce va fi finalizata lista beneficiarilor, ar putea sa scada si mai mult.
In aceste conditii, este posibil ca aceasta plata suplimentara sa nu mai acopere nici macar cheltuielile cu certificarea exploatatiei ecologice, care ajung la 600-800 de lei anual.

Pentru ca produsele agricole sa poarte eticheta „bio” sau „eco” este nevoie de o perioada de conversie care se intinde pe perioada a doi sau trei ani, in functie de sol sau de zona. In perioada respectiva pe terenul respectiv nu se va aplica niciun fel de ingrasamant chimic, nu se va face niciun tratament, pentru ca pamantul sa revina la starea lui initiala. Astfel, in acest interval randamentul va fi mult diminuat, insa produsele obtinute nu vor fi considerate ecologice, deci nu vor putea fi valorificate la preturi mai mari. Tocmai de aceea, fermierii aflati in perioada de conversie, primesc o subventie in functie de suprafata pe care intentioneaza sa o introduca in circuitul ecologic.

Pentru 2012 valoare platii anuale se calculeaza de catre APIA, dupa finalizarea tuturor verificarilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul explotatiilor eligibile. In acest an, suma alocata platilor suplimentare pentru exploatatiile ecologice a crescut cu aproximativ 20%, pana la 4.098.000 de euro.

Material preluat din cotidianul Transilvania REPORTER

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *