Mafia primeste fonduri UE pentru eoliene fictive

0
448
Investitiile in energii regenerabile au scazut in Europa si SUA, dar au crescut in China

Prin intermediul acestor proiecte, Mafia italiana spala bani proveniti din afaceri necurate. Cele mai multe ferme de eoliene sunt lasate in paragina sau exista doar pe hartie, pentru ca nu au fost construite niciodata.

Mafia italiana sustrage din nou milioane de euro din fonduri europene si de la guvernul italian. Un nou scandal privind cazurile de frauda „made in Italy” risca sa tensioneze relatiile Roma- Bruxelles si readuce in prim-plan rolul mafiei in „gestionarea” fondurilor europene din Italia. Potrivit unor anchete BBC si Rai 3 – Report, asa-numita „eco Mafia” si-a construit un fel de „retea transversala” cu legaturi stranse si cu mediul politic, fiind tot mai atrasa de subventiile generoase oferite de UE pentru stimularea utilizarii energiilor alternative. Mai ales ca energia electrica produsa de fermele eoliene este vanduta in Italia la cel mai ridicat pret din lume – cu 180 de euro pe kilowat. Pentru organizatia criminala, fermele eoliene reprezinta „o sursa importanta de bani” si prin spalarea  profitului obtinut din alte surse. Chiar daca in final multe din aceste ferme sfarsesc in paragina sau exista doar pe hartie pentru ca nu au fost construite niciodata. Sicilia si Calabria se pare ca se afla pe primul loc in topul regiunilor „vizate” de mafioti pentru astfel de proiecte. Expertii citati de BBC au explicat ca OLAF nu a reusit sa impiedice folosirea frauduloasa a fondurilor. OLAF a replicat ca este in primul rand responsabilitatea statelor membre sa previna abuzurile.

Legaturi stranse intre Mafie si politicieni

Noile anchete pe tema „eco-mafiei” survin la doar cateva zile dupa o stire privind legaturile mafiei cu mediul politic din Italia: deputatul Nicola Cosentino, fost secretar de stat la Economie, amic „de suflet”al premierului italian Berlusconi si coordonator al Partidului de guvernamant in regiunea Campania, este acuzat de procurori de „legaturi suspecte si extrem de stranse” cu un clan mafiot al Camorrei, care i-ar fi „asigurat ” o serie de voturi. Cosentino este acuzat si de implicare in „afacerile” gunoaielor ascunse de Camorra. Deputatul respinge insa acuzatiile investigatorilor si anunta recurs: „Vom trai si vom vedea”.

„Sume mari se duc catre Mafie. Va trebui sa ne concentram, de acum inainte, pe riscurile specifice de la fata locului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.