Mafia taierilor de padure din Borsa, din nou pe posturile nationale

Firm? din Gorj, implicat? în "dispari?ia" unei p?duri
Mafia taierilor de padure din Borsa, din nou pe posturile nationale
Mafia taierilor de padure din Borsa, din nou pe posturile nationale

Mafia taierilor de padure din Borsa a aparut din nou pe posturile nationale, mai exact in cadrul emisiunii In Premiera, difuzata de Antena 3.

De 9 ani hotii organizati in clanuri si sustinuti, se spune, de nume si companii celebre taie padurile fara mila. Interesele sunt atat de mari si bani atat de multi incat sa te afli in zona fara acordul celor care devasteaza inseamna sa-si pui viata in pericol si nu sunt putini cei care spun ca au vazut moartea cu ochii, spun cei de la “In Premiera”.

Borsa e, spun oamenii locului, un stat in stat, unde combinatia dintre clanuri si coruptia din sistemul juridico-administrativ a facut prapad. Ca sa ajungi la uriasa suprafata de padure rasa, trebuie sa o iei pe drumuri forestiere intortocheate, pe care doar localnicii le stiu.

Si, cand te apropii de munti, te loveste o imagine apocaliptica. Pe zeci de kilometri stau culcati copaci doborati, care asteapta sa fie incarcati in avioane cu numarul de inmatriculare ascuns. De cei care manevreaza utilajele nu e bine sa te apropii. Unii au arme, se spune.

„Lucrurile sunt foarte periculoase in zona, institutiile statului sunt implicate sa nu vada si sa nu auda. Nu sunt straini cei care ar trebui sa ne apere interesele la nivel central, incepand de la ministri pana la prefecti, primari. Sunt la fel de vinovati de ce se intampla in zona”, a spus Matei Mihaly, presedintele Asociatiei Composesorala Borsa.

Povestea a inceput in 2005, cand 20 de mii de oameni din Borsa, constituiti in asociatie, revendicau si primeau, prin hotarare judecatoreasca, 17 mii ha de padure pe muntii din imprejurimi.

Doar ca decizia n-a convenit nici Romsilva, nici administratiei locale, care au hotarat sa imparta padurile altfel. Asa a ajuns proprietara pe 6 mii ha o asociatie in spatele careia se afla un om originar din Borsa si binecunoscut autoritatilor locale, misteriosul miliardar roman Frank Timis.

“Mii de hectare sunt taiate. Versanti intregi. Acest Frank Timis face totul in zona. A suprapus pe proprietatea noastra, fara sa tina cont de hotararea judecatoreasca, numai conteaza ai dreptate, n-ai dreptate…cine sunt in spatele banilor, aceia fac regula jocului.

Tot amplasamentul care s-a facut pentru Frank Timis, e facut pe bazinetul intreprinderii Minerul Baia Borsa. Toate rezervele de aur, cupru, zinc, argint, galerii de mine care au fost inchise si considerate rezerve de stat, e pus acest composesorat al lui Frank Timis”, a mai spus Mihaly Matei.

Reporterii In Premiera mai spus ca in Maramures lucrurile sunt extrem de complicate si viitorul nu arata bine. Cu atat mai mult cu cat autoritatile noastre se poarta de parca interesele Romaniei sunt mai prejos decat cele ale companiilor straine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *