Mai multi bani pentru agricultura ecologica

0
400
Agricultura ecologic?, marea câ?tig?toare a noii Politici Agricole Comune
Agricultura ecologică, marea câștigătoare a noii Politici Agricole Comune
Mai multi bani pentru agricultura ecologica

Pentru 2010 platile au crescut cu 41% la productia vegetala si cu 79% la productia animalieran In judetul Sibiu, 11 producatori agricoli au primit deja 45.700 euro pentru productia vegetala ecologica, aflata in conversie* Pentru anul 2011, ei pot depune cereri pentru acordarea acestui sprijin specific, in perioada 1 septembrie–15 octombrie* Controlul la fata locului va incepe la 1 noiembrie 2011

Intr-un comunicat de presa al MADR se arata ca, in urma recalcularii, platile anuale su­plimentare maxime/ exploatatie pentru agricultura ecologica se majoreaza cu 41% la productia vegetala si cu 79% la productia animaliera. In scurta sa vizita de la Rasinari, ministrul Agriculturii Valeriu Tabara, ne-a declarat ca „recalcularea acestor plati a fost determinata de faptul ca, in urma controlului efectuat de APIA, numarul beneficiarilor eligibili a fost mai mic decat cel estimat. Excedentul creat astfel – aproape 1 milion de euro – a fost realocat, cu mentinerea valorilor procentuale initiale.” In context, Tabara a mai precizat ca cei interesati beneficiaza acum de o Hotarare de Guvern care vizeaza absorbtia intregului buget de 3, 098 milioane euro, alocat din FEGA, platilor supli­mentare aferente exploa­tatiilor aflate in perioada de conversie in anul 2010.
In judetul Sibiu, 11 operatori ecologici au primit initial 32.400 euro pentru productia vegetala ecologica aflata in conversie. Dupa recalculare, acestia au mai primit o diferenta de 13.300 euro, sprijinul financiar total acordat fiind de 45.700 euro.
De retinut ca aceasta noua Hotarare a Executivului Boc a adus unele modificari si com­pletari referitoare la suprafetele agricole eligibile, definirea mai clara a certificatului de confor­mitate (document de confir­mare a conversiei), precum si la stabilirea perioadei de depunere a cererilor pentru anul 2011.
Pentru a veni in sprijinul cititorilor nostri cu noi amanunte legate de acest subiect, ne-am adresat Directiei pentru Agricultura a Judetului Sibiu. Astfel, ing. Gheorghe Budrala, director executiv al DAJ Sibiu, spune ca operatorii ecologici sibieni pot depune cereri pentru anul in curs in perioada 1 septembrie-15 octombrie 2011, iar organismele de inspectie si certificare vor elibera docu­mentele justificative pana la 15 octombrie 2011. Budrala sus­tine ca „aceasta masura vine sa dea posibilitatea unui numar cat mai mare de beneficiari de a accesa ajutorul financiar si de a-si completa documentatia necesara in termenul stabilit. In consecinta, – adauga directorul Budrala, prin Hotararea Guver­nului a fost schimbat si ter­menul de modificare a contro­lului la fata locului, care va incepe la 1 noiembrie 2011.
Foarte important!
In comu­nicatul MADR se precizeaza ca acest ajutor specific se acorda numai pentru limitele perioa­delor de con­versie, stabilite in conformitate cu reglementarile Uniunii Euro­pene, pentru fiecare categorie de productie vegetala, cresterea animalelor sau apicultura. Sprijinul financiar nu se acorda in cazul repetarii anului de conversie sau pre­lungirii perioadei de conversie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.