Maimutele invata din greseli

0
305

Maimutele sunt capabile sa invete din greselile lor si sa isi asume riscuri in incercarea de a obtine cele mai bune recompense, dupa cum arata un studiu publicat, joi, in revista Science.
maimute
„Este vorba despre prima dovada ca maimutele, la fel ca omul, au simtul a ceea ce pot, vor sau trebuie sa faca”, explica Ben Hayden, cercetator al Duke University Medical Center si principalul autor al studiului.

Potrivit AFP, Hayden si echipa sa au determinat maimutele sa asocieze reprezentarea unui patrat verde de pe ecranul unui calculator cu o recompensa considerabila si alte culori cu un tratament mai putin interesant.

Ulterior, maimutele trebuiau sa identifice, dintre opt patrate albe identice, pe cel in spatele caruia se afla patratul verde. Daca reuseau sa faca acest lucru, primeau o cantitate importanta de suc de fructe.

De asemenea, pentru a intelege daca sunt capabile de ganduri abstracte (cele care ii permit omului sa prevada eventualele consecinte ale actelor sale), maimutelor li s-au aratat recompensele pe care le-au ratat dupa ce au obtinut sucul de fructe.

Cercetatorii au studiat neuronii maimutelor care se afla intr-o zona a creierului denumita cortexul cingulat anterior (ACC) si care joaca un rol important in luarea de decizii. Ei au ajuns la concluzia ca neuronii maimutelor raspundeau la valoarea recompensei: cu cat aceasta era mai importanta, cu atat era mai rapid raspunsul neuronilor.

S-a constatat si ca neuronii raspundeau in acelasi fel cand li se aratau maimutelor recompensele pe care le ratasera.

„Este important sa aflam ca neuronii au un rol dublu, deoarece maimuta poate doar sa-si adapteze comportamentul cand primeste informatii despre ambele tipuri de evenimente, cel real si cel ratat”, a declarat Michael Platt, unul dintre autorii studiului.

„Un asemenea mecanism poate fi crucial in mediile sociale complexe, in care comportamentul altora furnizeaza multe informatii abstracte”, a mai adaugat Platt.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.