Europa, pregatita pentru calamitati naturale?

Intr-un nou raport se arata ca Europa nu poate raspunde in mod corespunzator inundatiilor, incendiilor si valurilor de caldura ce se vor abate asupra continentului, din cauza schimbarilor climatice. Ba mai mult, exista posibilitatea ca numerosi cetateni din delta Nilului si din nordul Africii sa migreze in Europa, dupa ce aceste zone vor fi distruse de calamitati naturale.
calamitati naturale
Anul trecut, Uniunea Europeana a hotarat sa diminueze cu 50% emisiile de gaze cu efect de sera, pana in 2020, iar in luna decembrie se va semna un nou acord global. Cele 27 de tari membre ale UE spera sa impiedice cresterea temperaturilor globale cu 2 grade Clesius peste limita temperaturilor preindustriale, insa trebuie sa se pregateasca si pentru cazul in care nu vor reusi acest lucru.

„Chiar daca tinta noastra sunt aceste 2 grade, nesiguranta din sistemul climatic poate duce la cresterea temperaturilor cu trei sau mai multe grade”, a declarat Mike Hulme, coordonatorul raportului ADAM, citat de Reuters.

In acest raport se arata ca riscul aparitiei inundatiilor in statele din estul Europei a crescut cu 1% din cauza productiei domestice excesive.

„In cele mai multe situatii, autoritatile nationale au avut probleme de ordin fiscal in a investi intr-un proces de recuperare”, a mai spus Hulme.

Problemele financiare pot aparea chiar si in tarile bogate, asa cum s-a intamplat in Austria, care a fost lovita de inundatii puternice in 2002, situatie ce a dus la aparitia unei crize financiare si la organizarea de noi alegeri pentru schimbarea puterii.

De asemenea, in raport se arata a exista 15% sanse ca Fondul de Solidaritate al UE sa aiba cereri mult mai mari decat poate suporta.

„Ceea ce incearca acest raport sa arate este ca mai bine ne-am pregati pentru ce va urma, luand deciziile politice potrivite, precum sa ne asiguram ca fondul va putea oferi ajutor asa cum trebuie”, a spus managerul proiectului ADAM, Henry Neufeldt.

Circa 44% dintre cererile venite la Fondul de Solidaritate sunt pentru inundatii, acesta nefiind pus inca in situatia de a acoperi stricaciunile facute de secete. Schimbarile climatice cresc riscul aparitiei declansarii incendiilor in salbaticie, in regiunea mediteraneana, in special in tari precum Albania si Croatia.

Vicepresedintele Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, Jean-Pascal van Ypersele, a declarat ca nereusita actiunilor intreprinse ar putea produce cresterea nivelului marilor.

„Delta Nilului este cea mai apropiata de Europa, fiind o zona in care locuiesc 10 milioane de oameni, care fac agricultura la doar cativa metri deasupra nivelului marii. In cazul in care vor fi amenintati de inundatii acestia vor cauta alte locuri in care sa traiasca si vor migra”, a mai spus Ypersele.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *